De Telegraaf schrapt 36 banen

Op de redactie van dagblad De Telegraaf verdwijnen 36 van de 255 vaste arbeidsplaatsen. Van de journalisten moet 85 procent intern solliciteren naar een nieuwe functie, want de organisatie wordt veranderd.

Beeld anp

De Telegraaf is de grootste krant van Nederland maar de oplage is de afgelopen jaren in relatief hoog tempo gedaald, net als de advertentie-inkomsten. De redactie moet op jaarbasis 3 miljoen euro bezuinigen. Voormalig hoofdredacteur Sjuul Paradijs vond dat bedrag te hoog, zijn opvolger Paul Jansen neemt dit wel voor zijn rekening. Volgens hem zijn 'pijnlijke maatregelen helaas noodzakelijk'.

Jansen beloofde eerder zijn reorganisatieplannen in september bekend te maken. De vertraging was niet bevorderlijk voor de sfeer op de redactie, waar het al een tijd onrustig is. Het bericht dat er 36 ontslagen vallen, kwam in zekere zin als een opluchting, er gingen geruchten over veel grotere aantallen. Wel heerst onzekerheid over de interne sollicitaties. Er is geen garantie dat alle nieuwe functies worden toegekend aan huidige medewerkers.

Paul Jansen. Beeld anp

Gaat Paul Jansen de crisis bij De Telegraaf oplossen?

Paul Jansen staat voor de zware taak om de crisis bij De Telegraaf te bezweren. Lees hier Haro Kraaks analyse van de problemen bij de krant van wakker Nederland.

Duidelijkheid

'Dit is vervelend nieuws, maar het was voor iedereen duidelijk dat de kosten flink omlaag moesten', zegt Annabel de Winter, secretaris dagbladen bij journalistenvakbond NVJ. 'Het heeft wel lang geduurd totdat er duidelijkheid was, maar het moet net haalbaar zijn dit voor eind 2015 af te ronden.'

De ondernemingsraad van moederbedrijf Telegraaf Media Groep beslist in de loop van december of hij akkoord gaat met de maatregelen. Als dat gebeurt, vallen medewerkers die boventallig worden nog onder het sociaal plan van het concern. Dat plan is geldig tot 1 januari, het bevat aanzienlijke betere voorwaarden dan toekomstige vertrekregelingen.

Ook prominente verslaggevers en chefs moeten intern solliciteren, maar in de praktijk hoeven zij zich geen zorgen te maken over hun toekomst bij De Telegraaf. Dat ligt anders voor minder bekende medewerkers, van wie sommigen overwegen een beroep te doen op het sociaal plan. Als de oplage de komende jaren blijft dalen, liggen nieuwe ontslagen in het verschiet. Wie dan alsnog moet vertrekken, krijgt veel minder geld mee.

Dichtbij.nl

Maandag bleek dat TMG gaat stoppen met Dichtbij.nl, een initiatief met lokaal nieuws. Dat kost naar schatting nog eens veertig arbeidsplaatsen.

Hoofdredacteur Jansen beklemtoonde vrijdag dat de kostenbesparing het mogelijk maakt De Telegraaf te verbeteren en 'de weg naar vernieuwing' in te slaan. Eerder werd al bekend dat katernen als Telesport, Vrouw en Privé ruimte krijgen om buiten de krant om publiek te bereiken, bijvoorbeeld via websites of apps voor mobiele telefoons.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.