De technologie van 2026 ligt al gewoon op de plank

Vraag een ingenieur hoe de wereld er in 2026 uitziet en tien tegen één begint hij hardop te dromen. Van onbeperkt en schoon vliegen....

Martijn van Calmthout

Het is geen geheim dat de meeste van dat soort toekomstvisioenen kul blijken, als puntje bij paaltje komt. Wat zich twintig jaar eerder op de tekentafel zo lekker liet schetsen, is sindsdien hard op de realiteit gebotst. Technieken blijken niet te werken. Ze zijn te duur. Hebben toch grotere na- dan voordelen. Mensen willen er niet aan

In het boekje Zelfdenkende Pillen, en andere technologie die ons leven zal veranderen proberen de auteurs heel nadrukkelijk niet in de kuil van de natte ingenieursdromen te vallen. Oud-rector Rutger van Santen, hoogleraar opto-elektronica Djan Khoe en journalist Bram Vermeer schreven het in opdracht van de jubilerende universiteit in Eindhoven, dit jaar vijftig geworden.

Wat, vroegen ze 25 vooraanstaande ingenieurs en wetenschappers, zit er nu aan nieuwe technologie in het vat? Dat is namelijk al meer dan genoeg om een beeld te kunnen vormen van de technologie van 2026.

Dan zitten gekweekte stamcel-hartkleppen in de pijplijn, net als alziende scanners, betere hoortoestellen, beeldtelefoons en urine-pacemakers voor bejaarden, schone kolentechnologie, meedenkende neurale netwerken.

Klinkt bekend? Veel van de technologie van 2026 ligt al op de plank. Volgens de interviews van Van Santen, Khoe en Vermeer is de technologie namelijk het probleem niet. Welke techniek over twintig jaar leven en werk verlicht, blijkt steeds een maatschappelijke kwestie. Is er geld? Is er een wil? Is er een noodzaak?

Zo laat cryptoloog Henk van Tilborg zien dat informatiesystemen nu al onnodig kwetsbaar zijn voor misbruik, domweg omdat privacy en veiligheid niet leven bij het publiek. De ingenieurs gebruiken de benodigde chipruimte letterlijk liever voor een sexy extra functie. Daar kun je mee adverteren.

Zelfdenkende Pillen is zeker voor ingenieurs een zeldzaam realistische verkenning geworden van de technologie van de nabije toekomst. En hoe jammer ook, dan maar geen visioenen vol ingebouwde micro-elektronica.

Martijn van Calmthout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden