De Styx in Utrecht: Holland Opera met spectaculaire enscenering op idyllische plek

Op de buitenlocatie van het imposante Fort Rijnauwen denk je aan het einde echt dat Antigone richting Hades gaat. Al wordt door het oproepen van getuigen het libretto van Imme Dros een statische rechtszaak.

null Beeld Annette Embrechts
Beeld Annette Embrechts

De Styx stroomt even door Fort Rijnauwen in Utrecht. De mythische rivier, die het rijk der doden scheidt van dat van de levenden, wordt tot 8 juli bewaakt door stoere dansers van DOX: zij dans-rennen in grijze overalls over een fortmuur. Hoog boven hen, in retrotelefooncel, torent hun baas uit, Charon, de veerman die per overtocht één obool int (een muntje voor de dode).

De dwarse Antigone is door familietragedies zonder obool levend begraven. Dus speelt Charon met haar een spelletje. Ze mag pas over als ze hem genoeg heeft geamuseerd met spannende verhalen. En één voor één roept hij haar geliefden op uit het dodenrijk, als getuigen. Die maken hun opwachting met dierlijke hoofdtooien, indrukwekkend afgetekend tegen de schemering. Componist Chiel Meijering introduceert elkeen met een eigen swing.

Het oproepen van getuigen maakt het libretto van Imme Dros tot een statische rechtszaak. Tien jaar geleden schreef Dros de gezongen dialogen als jongerenopera voor (toen nog) Xynix Opera. Nu ensceneert Holland Opera STYX als zomerproductie op hun vaste buitenlocatie, tegen imposante fortmuren. De dynamiek zit vooral in de spectaculaire enscenering. Aan het einde denk je echt even dat Antigone richting Hades gaat, als een metershoge kraan Leonie van Vee wegtakelt. Regisseur Joke Hoolboom voert steevast op deze idyllische plek een opvallend voertuig op, en dat is nu een quad.

Meijerings jazzy composities worden energiek vertolkt door het jong Nederlands Blazers Ensemble. En Van Veen gooit met heldere stem al haar argumenten hartstochtelijk eruit. En ja, de wat karikaturaal acterende Wiebe Pier Cnossen als Charon gaat overstag.

STYX

Opera
Door Holland Opera, DOX en het jong Nederlands Blazers Ensemble.
23/6, Fort Rijnauwen, Utrecht.
Aldaar t/m 8/7.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden