De stoel is een leuke rode draad bij Introdans, maar speelt een teleurstellende rol

In de vier stukken van Introdans speelt de stoel een belangrijke rol, maar het resultaat is wat teleurstellend. De berg stoelen met dansers die een man overrompelt, is al beter in Whim, fractured fairytale.

null Beeld Painting
Beeld Painting

Stoelen zijn geliefd in de dans. Pina Bausch, Ohad Naharin, Hans van Manen: welke choreograaf heeft ze eigenlijk niet als danspartner ingezet? Achter de haperende titel So you think you can Stoelendans van Introdans gaan vier stukken rond dit meubilair schuil. Het is een leuke rode draad, hoewel de stoelen een teleurstellende rol spelen, zeker in de reprise Purple Fools van Mauro de Candia, waar ze vooral dienen om de dansvloer in een danszaal af te bakenen.

In de Introdans-premières gaat het er iets interactiever aan toe. Nine words van Ángel Rodríguez, over volwassen worden, begint met slechts twee stoeltjes en twee dansers die elkaar stiekem begluren en uiteindelijk zoenen, maar groeit uit tot een groepsgebeuren in de kring. Krachtig gedanst, met koddige beelden, maar niet verrassend.

So you think you can Stoelendans (6+)

Dans - (***)

Door: Introdans.
Met choreografieën van: Middendorp, De Candia, Ekman en Rodríguez.
14/10, Stadstheater Arnhem. Tournee.

Whim

Dan doet Alexander Ekman het beter met zijn licht absurde Whim, fractured fairytale. Hierin overrompelt een berg stoelen met dansers een man die nog net 'wait a minute' kan roepen. Hij gaat op in diagonale en horizontale rijen die worden gevormd, vol drukke bewegingen, druk gebrabbel en drukke Vivaldi-violen. Een mooie aanzet, die schreeuwt om verdieping.

In zijn nieuwe stuk Painting vermengt David Middendorp wederom live dans en animatie. De werelden van de man in de huiskamer en de vrouw in het schilderij (je kunt erin stappen via, jawel, een stoel!) vervloeien. Het is een inhoudelijk gebruik van techniek, met sprookjesachtige momenten. Een sterkere, interessantere choreografie voor de twee geliefden zou het geheel een flinke boost kunnen geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden