Film

De sterrencast geeft Blackbird net genoeg pit ★★★☆☆

Alles komt al snel onder hoogspanning te staan in het ondraaglijk perfecte huis met de tergend keurige familie.

Susan Sarandon in Blackbird. Beeld
Susan Sarandon in Blackbird.

Wat geef je iemand cadeau als die afscheid gaat nemen van het leven? Met lege handen aankomen is ook raar, besluit Jennifer (Kate Winslet) in Blackbird. Dus staat ze wat onhandig te schutteren als haar moeder Lily het papier van het peper-en-zoutstelletje afscheurt. ‘Ik kan niet wachten om te zien wat een winkel aanraadt voor een evenement als dit!’, zegt die verrukt.

Is er een juiste manier om je te gedragen in het aangezicht van de dood? Is er een etiquette en moet je je daaraan houden? In familiedrama Blackbird heeft Lily, gespeeld door Susan Sarandon, haar familie uitgenodigd voor een paar dagen samen. Ze heeft ALS en heeft besloten niet af te wachten tot de aandoening verergert. Na dit weekend zal ze een einde aan haar leven maken.

Mooi plan, maar de uitwerking blijkt weerbarstiger. De opgewekte Lily heeft de regie. Voor de worstelingen van haar geliefden heeft ze maar weinig oog. En wat moeten die? Hun opgekropte gevoelens op tafel gooien, voor hun eigen welzijn, of hun mond houden, om het Lily makkelijk te maken?

Alles komt al snel onder hoogspanning te staan, in dat ondragelijk perfecte huis vol kunst, dat zo uit een woonmagazine zou kunnen komen. Regisseur Roger Michell (Notting Hill) voert een tergend keurige familie op, een parade aan witte broeken, loafers en gebreide vesten. Uitzondering is die ene rebelse dochter die nergens voor wil deugen, wiet rookt en lesbisch is (Mia Wasikowska). Het is domweg wachten tot de Deense scenarist Christian Torpe de konijnen uit de hoeden tovert.

Clichés, natuurlijk. Maar de sterrencast geeft het brave drama net genoeg pit en vermijdt al te veel drakerig sentiment. Blackbird onderstreept nuchter dat geen mens controle heeft over zo’n afscheid. Het is zo weerbarstig en gemankeerd als het leven zelf.

Blackbird

Drama

★★★☆☆

Regie Roger Michell

Met Susan Sarandon, Kate Winslet, Mia Wasikowska

98 min., vanaf 5/5 in 55 zalen te zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden