De gidsLuisterboeken

De stem die Matthijs tot zwijgen bracht

Bart Van Loo vertelt, vertelt, vertelt. Dan moet je wel ademloos luisteren.

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek. Pjotr van Lenteren doet dat volgende week over jeugdboeken, Rob van Scheers praat u daarna bij over thrillers.Beeld Sabine Van Wechem

Er is altijd een docent die de kunst verstaat alle boeken terzijde te leggen en uit het blote hoofd een lokaal vol zwetende, wanhopig naar elkaar of de bel verlangende pubers urenlang geboeid te houden. Dat kan alleen met een goed verhaal. In mijn geval was het dhr. Steenstra, Zeus of Jupiter hebbe zijn ziel, die weliswaar altijd een mooie gebonden uitgave van de Ilias in zijn hand had, en daar ook wel uit las, maar meestal na een zin of drie het boek liet zakken om de rest van het verhaal plus alle noodzakelijke context zelf te vertellen. Is daar ook iets van blijven hangen, meneer Blom? Jazeker, een voorliefde voor vertellers, en zo zijn we meteen bij het onderwerp van vandaag. 

Want eerder was ik al voor u op zoek naar een voorgelezen versie van De Bourgondiërs, waarmee de Vlaamse auteur én conferencier Bart Van Loo furore maakte en dat ongeveer een jaar geleden verscheen. Zonder luisterversie, wat merkwaardig was, want Van Loo, ook wel de enige man die Matthijs van Nieuwkerk kon laten zwijgen, is een Verteller. Ja, met een kapitaal, al zal iedereen die hem in DWDD college heeft zien geven over het Franse chanson, zeggen dat die nadruk overbodig is. Daarom is er natuurlijk ook geen voorgelezen uitgave van De Bourgondiërs, er is namelijk iets veel beters: een podcast. Uitgebracht door Klara, de klassieke en culturele radiozender van de VRT. In acht afleveringen van in totaal elf uur vertelt Van Loo zijn eigen boek na. Als om hem af en toe een adempauze te gunnen, worden zijn verhalen afgewisseld met werken uit de Vlaamse muziek van de 15de en 16de eeuw. Dat had van mij dan weer niet gehoeven, maar misschien moest dat wel van de Vlaamse mediawet. 

Beeld De Bezige Bij

Veel liever luister ik naar de begeesterde Van Loo, die de luisteraar bij zijn nekvel grijpt, hem midden op het slagveld van de Honderdjarige Oorlog neerzet en mooie parallellen met het heden trekt, maar vooral vertelt, vertelt, vertelt. Met een grote liefde voor geschiedenis, getuige de herinnering hoe hij als jonge lezer werd gegrepen door Thea Beckmans trilogie over de Honderdjarige Oorlog (niet als luisterboek verkrijgbaar). Met een grote liefde voor het woord – Van Loo studeerde Romaanse filologie – die doorsijpelt in de etymologische uitstapjes die hij zichzelf toestaat. Met een stem die niet alleen Van Nieuwkerk deed zwijgen, maar ook uw boekenluisteraar ademloos in zijn al uren geparkeerde auto liet zitten.

Hillary MantelBeeld Fourth Estate

Ik stapte uit omdat er nieuws is. Precies een jaar geleden schreef ik dat het nog steeds wachten was op deel 3 van Hilary Mantels trilogie over Thomas Cromwell. Dat wachten begon in 2012 en is nu voorbij, want Mantel is klaar, en de Engelse drukker ook. The Mirror and the Light is af en verschenen. Op de Nederlandse vertaling zullen we nog tot 30 april moeten wachten, maar hé, wij zijn de boekenluisteraars en het Engelse luisterboek is gelijktijdig uitgebracht. Een gratis voorproefje van 20 minuten is te horen bij The Guardian, maar u kunt natuurlijk ook meteen door naar de volledige versie van 40 uur (!), gelezen door Ben Miles. Acteur Miles speelde de rol van Cromwell in de toneelversies van Wolf Hall en Bring Up the Bodies uit de trilogie door The Royal Shakespeare Company. Een stem waarop helemaal niets is aan te merken, prettig donker en accentloos, maar die ook niet veel teweegbrengt. Misschien komt het wel doordat ik van het ene verhaal naar het andere schakelde, en moet je bij luisterboeken wat lucht tussen de titels laten en niet van het ene meesterwerk in het andere stappen. We hebben tenslotte acht jaar op dit boek moeten wachten, daar kan nog wel een dag bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden