De Standaard stopt met column Abou Jahjah na Facebook-bericht aanslag Jeruzalem

De Belgische krant De Standaard stopt met de wekelijkse column van Dyad Abou Jahjah. Dit heeft de krant maandag gemeld. De Standaard nam dit besluit na een Facebook-bericht waarin de zelfverklaard anti-zionist de recente aanslag in Jeruzalem waarbij vier soldaten omkwamen legitimeerde. Abou Jahjah stelde dat hij het Palestijnse verzet 'met alle noodzakelijke middelen' goedkeurt.

Redactie
Dyab Abou Jahjah Beeld HH
Dyab Abou JahjahBeeld HH

Volgens De Standaard plaatst de activist zich daarmee 'buiten de grenzen van het politieke debat' dat de krant wil voeren. 'Een columnist spreekt niet namens de krant, de krant geeft ruimte voor debat', stelt de krant in een verklaring. 'Wij vinden het belangrijk de marge van dat debat zo breed mogelijk te maken. Ook en vooral die stemmen aan het woord te laten die fundamenteel tegendraads zijn en die de consensus uitdagen.'

Dat de columns van Abou Jahjah weerstand oproepen, is niet het probleem. 'Dit gaat om een fundamentele kwestie', legt de hoofdredactie van De Standaard uit. 'Aan het brede debat zijn grenzen, en die liggen voor ons bij het ondersteunen van geweld zonder onderscheid.'

De Bezige Bij

De Belgische activist genereert met regelmaat heftige discussies. Diverse schrijvers, onder wie Leon de Winter en John Irving, verlieten vorig jaar uitgeverij De Bezige Bij nadat bekend was geworden dat deze een manifest van Jahjah ging publiceren. Op Twitter werd ook de VPRO aangesproken op het feit dat de omroep de anti-zionist vorige jaar in Zomergasten een breed podium voor zijn ideeën bood.

Op Twitter heeft Jahjah intussen gereageerd: 'Ik wist dat deze dag ging komen. Ik ben bereid om daar de prijs voor te betalen. Ik blijf trouw aan mijn principes en gerechtigheid in deze wereld', schrijft Jahjah.

Hij is naar eigen zeggen ontslagen omdat hij 'opkwam voor de rechten van een onderdrukt volk om zich te verzetten tegen de bezetting'. 'Dat definieert ons', schrijft Jahjah daarover, met de hashtag #FreePalestine.

Abou Jahjah's pleidooi stoelt op merkwaardig complotdenken

Abou Jahjahs Pleidooi voor Radicalisering is vooral oude linkse wijn in nieuwe modieuze zakken, vindt Bezige Bij-auteur Marcel Möring.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden