De sporter eren, er valt nog veel te leren

Nederland schijnt slecht te zijn in het eren van topsporters. Geen idee wat dat betekent...

Moeten we Pieter van den Hoogenband voor laten gaan bij Albert Heijn,opstaan in de tram voor Peter Post of in een file ruim baan geven aanLeontien van Moorsel?

Johan Cruijff constateerde het, dus was het waar. Volgens hem is hetzelfs een van de gebreken van ons land.

Fanny Blankers-Koen kreeg bijna zestig jaar geleden een fiets van degemeente Amsterdam, de voetballers in 1988 een rondvaart door de grachtenen Rens Blom na zijn wereldtitel een rondrit door Sittard. En allemaalkregen ze een lintje van de koningin. Wat wordt er dan nog van de gewonesterveling verwacht aan eerbetoon?

Het gebrek aan heldenverering had allemaal te maken met onzecalvinistische inslag, zo wakkerde Erica Terpstra het vuurtje aan. Cultuurwerd belangrijker gevonden dan sport. Maar het is allemaal aan hetveranderen, stelde de voorzitter van NOC*NSF vast. Gelukkig maar, want deuitbrander van Cruijff had ons bijna het schaamrood op de kaken bezorgd.

Het Olympisch Stadion heeft sinds vandaag, als de deuren voor hetpubliek opengaan, eindelijk een zogenoemde Olympic Experience. Je kunt ookSportmuseum zeggen, maar dat mag niet van de directeur. Klinkt veel testoffig.

De Experience is als opvolger van Olympion, dat wegkwijnde in de poldervan Lelystad, multimediaal en vernieuwend. Ofwel, de jeugd moet aan zijntrekken komen. Dus zijn er veel televisies en kan op tal van knopjes wordengedrukt om te ervaren hoe mooi het is topsporter te worden, te zijn en teblijven. Wat overigens niet overal het gewenste resultaat oplevert.

Vorige week mocht iedereen die iets betekent of heeft betekend in deNederlandse sport alvast een rondgang maken. Helaas viel Peter Post nietuit te dagen tot een virtueel duel met Jan Bos. En Jan Derksen, inmiddels86 jaar en nog elke dag actief op zijn fiets, ook niet. Sjaak Swart lietde panna-kooi, waar één-tegen-één kan worden gespeeld, voor wat diewas.

Aan de sprintstart van de 100 meter atletiek waagde niemand zich. Wienu een poging doet, dient bij het omhoog komen al af te remmen, want driemeter verder wacht een betonnen muur. De Experience, een initiatief van deStichting Exploitatie Olympisch Stadion Amsterdam en het NOC*NSF, is nogniet al te ruim bemeten.

Daarvoor werd al gevreesd toen bekend was geworden dat de inrichtingonder meer moest worden betaald uit de opbrengst van de internetveiling vanals topstukken gepresenteerde parafernalia die in Lelystad van de zolderkwamen. Die stunt leverde destijds woedende sporters op, onder wie roeierJan Wienese, die de in bruikleen gegeven eigendommen terugeisten.

Maar het is in elk geval de enige plek, op de moderne voetbalstadionsna, die de nationale sporthistorie een plek gunt. De Olympic Experience,waar overigens echt een andere, Nederlandse naam voor moet komen, is eengroeimodel, legde Terpstra uit. Je moet niet altijd kijken naar wat weallemaal nog willen, maar genieten van wat we allemaal al kunnen bieden.

Topsporters half eren is altijd nog beter dan ze niet eren. JohanCruijff haalde daarmee weer zijn gelijk.

Marije Randewijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.