Album

De speurtocht van hoboïst Juri Vallentin loopt uit op een luisteravontuur ★★★★☆

Guido van Oorschot
null Beeld

Verdiept in Bachs Matthäus-Passion zou je het niet meteen zeggen, maar de koraalmelodie die klinkt nadat Jezus is bespot en geslagen, O Haupt voll Blut und Wunden, stamt af van een 16de-eeuws liefdeslied. Mein G’müth ist mir verwirret, ik ben in de war vanwege een jonkvrouw.

De Duitse hoboïst Juri Vallentin ontdekte dat de noten ook na Bachs dood voortleefden. Bijvoorbeeld in het Quadro über O Haupt voll Blut und Wunden van rococo-componist J.G. Janitsch. Die schreef het voor hobo en drie strijkers. Toen Vallentin die zeldzame bezetting verder uitploos, stuitte hij op 4 Preludes to Infinity (2013) van de Nederlander Theo Verbey.

En zo draait de speurtocht rond een oud liefdeslied uit op een luisteravontuur met zelfs een plaatpremière: een Romance voor drie strijkers van Frederick Septimus Kelly. Deze Britse Australiër componeerde het in 1916, een halfjaar voordat hij sneuvelde in de loopgraven rond de Somme, overdekt met bloed en wonden.

Juri Vallentin

Ebenbild

Klassiek

★★★★☆

Paschen Records

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden