interviewDE SPELD

De Speld presenteert De De Speld Podcast

Goed nieuws voor mensen met oren: De Speld lanceert De De Speld podcast. Elke zaterdag te beluisteren. De Speld vroeg de makers van De Speld naar hun inspiratiebronnen.

null Beeld De Speld Studio
Beeld De Speld Studio

Criticasters stellen dat het rijkelijk laat is om nog met een podcast aan te komen. Maar toen De Speld in 2010 begon met de podcast Globaal Nieuws vonden diezelfde criticasters het nog rijkelijk vroeg. Voor de criticasters kun je het ook nooit goed doen. De Globaal Nieuws-podcast stopte dan ook in 2013. Nu, 7 jaar later, is er De De Speld Podcast.

‘Als je kijkt naar het huidige medialandschap is het duidelijk dat twee jaar geleden het beste moment was om een podcast te lanceren’, stelt hoofdredacteur Jochem van den Berg. ‘Maar je moet niet vergeten dat het best wat voeten in de aarde heeft een podcast op te zetten. Even hypothetisch: je bent je Spotify-wachtwoord kwijt en je weet niet meer welke oud-stagiair het account heeft aangemaakt. Waar begin je dan? Dit was hypothetisch, hè? Gewoon een voorbeeld. Wij hebben ons wachtwoord al lang weer terug.’

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

In de nieuwe podcast wordt de luisteraar voor het eerst meegenomen op de redactievloer van De Speld. Onder leiding van presentator Roel Maalderink buigt een wisselende groep redelijk geïnformeerde Speld-redacteuren zich elke zaterdag over het nieuws van de week. Moet de fatshaming van pasgeboren baby’s op geboortekaartjes een halt worden toegeroepen? Is het mogelijk dat we in Nederland ooit een minister-president met een vulva krijgen? ‘Volgens mij is geen onderwerp te groot om in een podcast van om en nabij 15 minuten te kunnen doorgronden’, vertelt Maalderink, die bekendheid verwierf met Voxpop, een YouTube-serie met satirische straatinterviews. ‘Ik heb bijvoorbeeld ook gesproken met een verslaggever die op de verjaardag van de oudste mens ter wereld was geweest. Was helemaal geen leuke verjaardag. Zo zie je maar. Achter ieder verhaal zit een verhaal.’

De eerste aflevering van De De Speld-podcast staat sinds deze week online. Abonneren kan via je podcast-app, waar elke zaterdag een nieuwe aflevering gepubliceerd wordt.

Podcasts waar De Speld inspiratie uit putte

null Beeld

Een nijlpaard kon lachen (NPO)
Deze productie van BNNVara bewijst dat er niet per se iemand dood hoeft te gaan om tot een boeiende true crime-podcast te komen. Michiel Eijsbouts onderzoekt de duistere geschiedenis van zijn oom Wim, setdresser van de legendarische dierenquiz Waku Waku. Wie had er belang bij dat Waku Waku van de buis werd gehaald? Sex, drugs en decors vormen het decor van een intrigerend verhaal over een onguur hoekje van het Hilversumse Mediapark. Met cameo’s van Henny Huisman, Klaas Wilting, Bert van der Veer en (saillant) niet van Ruth Jacott.

null Beeld

Heavyweight (Gimlet)
Presentator Jonathan Goldstein lost al dan niet gevraagd allerlei al dan niet grote problemen op van luisteraars en zijn eigen vrienden. Heeft Moby ooit je CD (en inspiratie) geleend en heeft hij je daarvoor nooit credit gegeven? Ben je van de ene op de andere dag uit je dispuut geknikkerd? Dan bel je Jonathan, die op onnavolgbare wijze aan de slag gaat om je problemen op te lossen (of niet). Heavyweight toont aan dat je eigenlijk overal mee wegkomt als je het maar goed vertelt.

null Beeld

NOS met het oog op morgen (NPO)
Er zijn mensen die zeggen dat ‘podcast’ gewoon een hippe naam is voor radio on demand, maar het kan ook minder zijn dan dat. De radio-uitzendingen van Het Oog worden integraal in een podcastfeed geüpload, maar niet allemaal, en soms ook pas dagen later, waardoor luisteraars geen idee hebben waar ze aan toe zijn. Ook inspirerend in deze categorie: de podcast Zomergasten. Met een 3 uur-durend gesprek is het eigenlijk al een podcast maar dan op tv, maar met de podcast kun je eindelijk ervaren hoe Zomergasten zou zijn als je de fragmenten niet kon zien.

null Beeld

The Topical (The Onion)
Het antwoord van The Onion op de populaire New York Times-podcast The Daily. Nooit geluisterd, maar heel inspirerend.

null Beeld

Podcast but Outside (Cole Hersch and Andrew Michaan)
Podcasts worden doorgaans binnen opgenomen, maar Andrew en Cole laten zien dat alles mogelijk is als je maar groots durft te denken. Ze zetten hun desk op de stoep en laten het toeval bepalen welke voorbijganger hun gast wordt (uniek: ze betalen hun gasten, 1 dollar). Het levert onvoorspelbare gesprekken op, die vaak zowel grappig als ontroerend zijn. Soms wordt het ook ronduit bizar. Nadat er in meerdere afleveringen vrouwen aangeschoven zijn met wie Cole in het verleden heeft gedatet, huurt Andrew een actrice in die ‘toevallig’ moet langslopen en doen alsof ze met hém heeft gedatet. Als Cole daar achterkomt volgt er een conflict tussen de twee hosts. Je hoort de actrice zich afvragen of ook dit conflict ingestudeerd is, maar dat is op dat moment al lang niet duidelijk meer.

null Beeld

The Flop House (MaximumFun)
Podcasts hoeven niet per se een goed onderwerp te hebben. Drie vrienden kijken elke week een slechte film en praten er dan over. Veel ingewikkelder kun je de synopsis niet maken. De show zelf kan dan wel weer vrij ingewikkeld worden, met eindeloze zijsporen en imitaties van Sylvester Stallone en Sean Connery. Niet zelden duurt de podcast langer dan de besproken film.

null Beeld

Superego (Drs Gourley, Carter, McConville & Tompkins)
Veel podcasts zijn in de kern gewoon therapie voor de makers: heel lang praten tegen iemand die niet echt terugpraat, in de hoop dat je jezelf dan beter gaat begrijpen. In zekere zin geldt dat ook voor Superego, de podcast waarin een gezelschap improvisatiecomedians doet wat je van een gezelschap improvisatiecomedians verwacht: improviseren over psychische ziektebeelden. Iedere sketch is een case study, behandeld door aangewezen ‘doktoren’. Ook inspirerend: ze maken al meer dan tien jaar afleveringen, zonder tussendoor zeven jaar te stoppen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden