SatireSatire

De Speld: Hoe kunnen je sms-froude herkennen op je telefoon?

Het zullen je maar gebeuren: je krijgt een smsje over een paket die jou kant op komt, maar het is niet echt pakket, maar sms-froude. Goed voor jij er zijn manieren om herkennen de froude. 4 tips!

Tip 1: kijk naar nummer Beeld Getty Images/Tetra images RF
Tip 1: kijk naar nummerBeeld Getty Images/Tetra images RF

Tip 1: kijk naar nummer
Van wie is telefoonnummer die jouw sms stuurt? Nummer uit buitenland? Dan oppassen met de antwoorden! Vaak is het nummer van internetcrimineels die jou met de hulp van computerprogramas en Google Translate proberen virus te sturen. Check daarom altijd het nummer op internet.

Tip 2: niet klikken op link in sms
Als daar link staat in sms moet je extra oppassen! Link verwijst soms naar wereldwijd web pagina waar virus opstaat. Soms is de link ook een wijzen naar iemand die je moet downloaden. Nooit iemand downloaden via nummer die je niet kent, want meestal is dat malware. KijK op www.xferret.nl/234fshjduf/hhtttp/// om te kijken welke links zijn niet goed.

Tip 3: bel met bedrijf om zeker te weten
Heb je wel egt pakketje bestelt en denk je dat sms is echt om te vertellen wanneer het aankomt? Bel dan met het bedrijf dat jou pakket stuurt en vragend: hebben jullie mij sms gesturen? En als je niet weet welk bedrijf bel 0900 3347328 voor gratis advies en energie goedkoop.

Tip 4: banken vragen nooit om persoonlijke gegevens
Een bank zullen jouw nooit vragen om persoonlijk gegeven zoals geboortecijfer of address. Om te controleren stuur jouw pincode naar buzniesforbusines@hotmail.com en ontvang confirmatiebericht. En stuur nooit persoonlijke gegeven zoals pincijfer of adres of nummer creditcard.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden