SatireDe Speld

De Speld: aanval Iran is afleidingsmanoeuvre voor afleidingsmanoeuvre

De liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani is volgens critici niet meer dan een afleidingsmanoeuvre van de Amerikaanse president Trump. Hij zou dit hebben gedaan om de aandacht af te leiden van zijn impeachment en zijn geheime belastingaangifte.

President Trump. Beeld AFP
President Trump.Beeld AFP

Trump geeft zijn belastingaangifte niet vrij, om de kiezer te doen vergeten dat hij negenhonderd migrantenkinderen van hun ouders heeft gescheiden, waarmee hij de aandacht probeerde af te leiden van het feit dat hij had gezegd dat hij Ivanka Trump zou daten als ze niet zijn dochter was.

Die uitspraak deed Trump uiteraard om te camoufleren dat hij zich had teruggetrokken uit het klimaatakkoord, wat weer moest verhullen dat hij het verbod op vuurwapens voor geesteszieken had geschrapt. Allemaal om zijn bewering dat kiezersfraude ertoe had geleid dat hij de popular vote niet had gewonnen te verdoezelen, om zo onopgemerkt zijn dochter een kantoor in de westelijke vleugel van het Witte Huis te geven, wat natuurlijk overduidelijk alleen maar was bedoeld om ons te doen vergeten dat hij een aanslag in Zweden had verzonnen. Wat belangrijk klinkt natuurlijk, maar wat vooral een afleidingsmanoeuvre was voor het feit dat hij FBI-directeur James Comey had ontslagen. Om zo stilletjes nog niet uitgevoerde economische groei te kunnen opnemen in de begroting, een tactiek om de aandacht af te leiden van het feit dat hij in één maand 10 miljoen dollar aan belastinggeld had gebruikt voor reisjes naar zijn golfresort.

Dit alles is natuurlijk bedoeld om de aandacht af te leiden van het feit dat Trump via Twitter het Congres informeert over zijn ‘buitenproportionele’ aanvallen op Iran.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden