tv-recensieJulien Althuisius

De speciale uitzending van Boulevard was een liefdevol en ontwapenend eerbetoon aan een collega

null Beeld
Julien Althuisius

‘Het zou best eens kunnen dat er ook emoties bij komen’, zei presentator Marieke Elsinga aan het begin van de RTL Boulevard-uitzending die in zijn geheel in het teken stond van Peter R. de Vries. Co-presentator Luuk Ikink deed eerst zijn verhaal. Rustig en feitelijk vertelde hij over hoe hij na de uitzending van dinsdagavond naar buiten was gerend en De Vries had zien liggen, en hoe machteloos hij zich had gevoeld. RTL-directeur Peter van der Vorst sprak over De Vries als een dierbare collega en een ‘lieve, warme, grappige man’.

Ook Albert Verlinde, die voor de gelegenheid was teruggekeerd naar de studio van Boulevard, sprak met een vol hart over De Vries. ‘We blijven halsstarrig in de positieve tegenwoordige tijd praten’ bezwoer Verlinde zichzelf en de anderen. Boulevard had er bewust voor gekozen de uitzending in te richten als een hommage aan Peter R. de Vries. Het was verleidelijk om daar van een afstandje met rollende ogen naar te kijken en je af te vragen wat Peter R. er zelf van zou vinden, maar als je dat cynisme even liet voor wat het was, zag je een liefdevol en ontwapenend eerbetoon aan een collega, die voor de makers van Boulevard veel meer is dan een collega.

Woensdag stond de uitzending van RTL Boulevard volledig in het teken van Peter R. de Vries. Beeld
Woensdag stond de uitzending van RTL Boulevard volledig in het teken van Peter R. de Vries.

Waar Boulevard er bewust voor koos om niet over achtergronden, daders, motieven en onderliggende problematiek te praten, was dat wel de hoofdmoot in de speciale uitzending van Op1, die niet zoals gebruikelijk laat op de avond was geprogrammeerd, maar om 19 uur. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman noemde de aanslag een ‘poging te intimideren, om te zorgen dat mensen misschien niet meer schrijven over wat ze weten.’ Strafrechtadvocaat Meike Lubbers vertelde dat angst steeds dwingender aanwezig wordt bij haar collega’s. ‘Er wordt steeds meer nagedacht over het gevaar van een zaak: over het gevaar van eventueel iemand bijstaan.’

Het gesprek ging naar de enorme omvang van de handel in illegale drugs in Nederland, die ten grondslag ligt aan het brute geweld van de laatste jaren. Belleman legde daarbij voor een deel de verantwoordelijkheid bij gebruikers. ‘Het lijntje coke dat je in het weekend snuift, of het pilletje dat je slikt, is niet zo onschuldig.’

Goed, er moest meer geld naar de rechtstaat, de criminaliteit moet beter aangepakt en filosoof Damiaan Denys vertelde hoe belangrijk mensen als Peter R. de Vries voor de samenleving zijn. Er waren gratuite reacties uit de politiek, waarbij ook het fragment van een huilende Ferd Grapperhaus niet ontbrak.

Het aansluitende achtuurjournaal opende met het laatste nieuws over de aanslag, waarbij de NOS ervoor koos de beveiligingsbeelden van een restaurant in de Lange Leidsedwarsstraat te tonen. Daarop was te zien hoe Peter R. de Vries langs het restaurant loopt en uit beeld verdwijnt. Een stel zit te eten. Er klinken vier knallen, een korte pauze en daarna een vijfde. Het stel kijkt verschrikt op. De nieuwswaarde ervan ontging mij even. Misschien kwam dat door de misselijkheid die zich plotseling aandiende.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden