Taalgebruik!wadiwatwat

De slager keek me bevreemd aan. ‘Stikworst?’

In de rubriek Wadiwatwat elke week een verzonnen woord, ingestuurd door een lezer, dat tot nu slechts in kleine kring bekend was.

null Beeld Joost Heyink
Beeld Joost Heyink

Joost Heyink: ‘Ik was een jaar of 10 en wist niet beter. Niemand maakte er een grap over, niemand corrigeerde. Het vlees was een normaal ingrediënt op de ontbijttafel en bij de lunch. Het was een dagelijks woord. Niet alleen binnen ons gezin, ook voor de grootouders en tantes was het een vanzelfsprekende term. ‘Mag ik de stikworst?’ ‘Natuurlijk, alsjeblieft.’ Over stikworst hoefde je me niets wijs te maken, ik was een liefhebber. En nog. En toen kwam de eerste existentiële confrontatie in mijn bestaan. Moeder had een briefje met een bestelling voor de slager geschreven. Ik werd eropuit gestuurd. Slordig had ze genoteerd: ‘1 ons stikworst’. De slager keek me bevreemd aan. ‘Stikworst?’ ‘Ja, een ons.’ ‘Wat is stikworst?’ Verbijstering. Een slager die niet weet wat stikworst is. Amateur. Enfin, wat later werd me verteld dat het om rookvlees ging. Met altijd zo’n taaie sliert zeen waarin je kon stikken.’

Lees hier alle afleveringen van alle rubrieken van de pagina Taalgebruik! uit de Volkskrant.

Stuur uw woord, voorzien van een toelichting van maximaal 1050 woorden en het door uw hand geschreven woord naar taal@volkskrant.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden