De Sijthoff-saga

Op dinsdagmorgen 4 januari 1994 tekende de toen 28-jarige Willem F. Sijthoff, de jongste telg van de fameuze Haagse uitgeversfamilie, de akte van eigendomsoverdracht....

Van onze verslaggever

Peter de Waard

AMSTERDAM

Drie jaar later is Willem F. Sijthoff bezig met een opzienbarende come-back van de Haagse Sijthoffs in de Nederlandse dagbladwereld. Samen met de investeringsmaatschappij HAL Investments wil hij Het Financieele Dagblad in Amsterdam overnemen.

Willem Sijthoff heeft de belangrijke eerste slag gewonnen. Hij heeft de voor een overname onontbeerlijke steun van personeel en management van Het Financieele Dagblad. Alleen zijn oudoom Hendrik Sijthoff, de eigenaar van de certificaten van Het Financieele Dagblad, is nog niet overtuigd. Na eerst te hebben onderhandeld met het Britse Pearson wordt nu weer gepraat met De Telegraaf.

Freddy W. Sijthoff, de vader van Willem, verzuchtte vlak na de overdracht in zijn voormalige krant dat 'zijn kinderen en die van zijn broer Appie Sijthoff de familietraditie graag hadden willen voortzetten'. 'Ze waren daar mentaal op voorbereid. Maar ja, het is anders gegaan.' Een zelfstandig voortbestaan van de Sijthoff Pers was toen niet mogelijk. Stijgende papierprijzen, dalende omzetten en de investering in de drukkerij in de Plaspoelpolder maakten een financiële injectie van buitenaf onontkoombaar.

De jonge econoom Willem Sijthoff was voorzitter van de kring van certificaathouders die de onderhandelingen met Wegener voerde. Appie en Freddy Sijthoff hadden tijdig de certificaten van Sijthoff Pers aan hun zeven kinderen overgedragen. Appie was al in 1978 uit de dagelijkse leiding van het bedrijf teruggetreden. Vijf jaar later ging ook Freddy met pensioen.

Vooral de drie kinderen van Freddy was het uitgeversvak met de paplepel ingegoten. Hun moeder - een Noorse politicus - was zelf ook kranteneigenaar. Zij was uitgever van het regionale blad Agderposten (oplage 25 duizend) in Arendal; een plaatsje aan de Noorse zuidkust niet ver van Kristiansund. 'Vooral de denktrant van Willem was krant', zegt de nu 75-jarige Freddy Sijthoff.

Nadat de Sijthoff Pers was verkocht werd Willem dan ook commissaris in het bedrijf van zijn moeder. Daarnaast wist hij het geld dat verdiend was met de verkoop van de certificaten aan Wegener, slim te beleggen. Zijn vermogen nam binnen enkele jaren fors toe.

Begin vorig jaar werd bekend dat Hendrik Sijthoff (81) opnieuw een poging zou wagen om Het Financieele Dagblad te gelde te maken. Hij knoopte onderhandelingen aan met de Britse uitgever Pearson. Maar het plan stuitte op verzet van het personeel dat bij verkoop van de krant een veto-recht heeft.

Zijn achterneef rook zijn kans. Een overname van de krant zou hij echter niet alleen kunnen betalen. Maar directeur Nico van der Vorm van HAL Investments was een oude kennis van de Haagse Sijthoff-familie. Samen met Van der Vorm maakte Willem Sijthoff een overnameplan. Zij zouden ieder 35 procent van de aandelen nemen. Het personeel behield niet alleen zijn grote zeggenschap, maar zou voor de overige 30 procent kunnen participeren in de onderneming. In december sprak bijna 90 procent van de werknemers zich uit voor het overnameplan van HAL en Willem Sijthoff.

Willem's betrokkenheid bij de overnamepoging is extra pikant, omdat zijn vader en oom in 1978 al een vruchteloze poging deden om de zakenkrant van hun Amsterdamse neef over te nemen. Deze overname-schermutselingen werden het startsein van een eindeloos durende interne crisis bij Het Financieele Dagblad tussen eigenaar en personeel.

Haagse Willem Sijthoff woont inmiddels in Amsterdam. Hier heeft hij op 19 december 1996 zijn houdstermaatschappij SWF Sijthoff ingeschreven bij de Kamer van Koophandel; een vehikel dat uitsluitend lijkt te zijn bedoeld om het belang van 35 procent in Het Financieele Dagblad onder te brengen.

Zijn vader Freddy Sijthoff is er vast van overtuigd dat het overnameplan zal lukken. 'Persoonlijke vetes zijn er niet meer. Iedere keer als Hendrik in Nederland is, dan heb ik contact met hem. De zaak van 1978? Dat hebben de directies wat agressief gespeeld.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.