Muziektheater

De sfeer van de oude clubs komt pas echt tevoorschijn als Sven Ratzke in het Duits zingt ★★★☆☆

Hein Janssen
Sven Ratzke in Songs in a Cabaret Beeld
Sven Ratzke in Songs in a Cabaret

Sven Ratzke, entertainer met Duits-Nederlandse roots, heeft in de hele wereld opgetreden in allerlei bekende nachtclubs en cabarets. Cabarets in de betekenis van broeierige zaaltjes met zwoele artiesten en publiek dat drinkt, rookt, flirt en sjanst. Tafeltjes met lampjes, flamboyante obers. En dansen natuurlijk.

Die tijden zijn voorbij, dus bedacht Ratzke een theaterconcert waarin hij een hommage brengt aan die oude clubs van weleer. Café de Paris in Londen, Club Eldorado en Wintergarten in Berlijn, Pigalle in Parijs: ze waren beroemd in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.

Songs in a Cabaret heet Ratzkes voorstelling die zondagavond te zien was op NPO 2 en is terug te kijken op NPO Start. De voorstelling werd door BNNVara opgenomen in de concertzaal De Vereeniging in Nijmegen. Met medewerking van een keur aan muzikanten: Carel Kraayenhof (bandoneon), Eric Vloeimans (trompet), Lavinia Meijer (harp) en Claron McFadden (sopraan). En met een gastoptreden van Connie Palmen, die een stukje voorlas uit haar boek De zonde van de vrouw.

Ratzke zingt vooral nummers die hij in eerdere shows ook al zong. Van David Bowie klinken Heroes en This Is Not America, waarmee hij refereert aan de bestorming van het Capitool eerder dit jaar. Op de setlist onder meer ook Laat me van Ramses Shaffy, Here Comes the Rain Again van The Eurythmics en I’ve Seen That Face Before van Grace Jones.

Mooi en ingetogen gezongen allemaal, in fraaie arrangementen en met verrassende instrumentale bijdragen van de gastartiesten. Maar pas in de Die Zuhälter Ballade van Bertolt Brecht & Kurt Weill en Ich bin zu Müde um schlafen zu geh’n van Hildegard Knef komt iets van de nostalgie van die oude clubs tevoorschijn. Niet geheel toevallig in twee Duitse nummers dus.

In het begin van de show belooft Ratzke ons een reis om de wereld langs al die befaamde plekken, maar gek genoeg komen we daar weinig van te weten. Tussen de nummers door vertelt hij wel over het feit dat hij in New York optrad, drie straten verwijderd van waar Bowie woonde, en dat hij in Berlijn in hetzelfde huis woonde als Hildegard Knef en dat hij haar vuilniszakken buiten mocht zetten.

Ratzke toont zich in Songs in a Cabaret van zijn rustige kant en laat theatrale opsmuk achterwege. Aan het eind is er een soort korte dagsluiting, waarin hij hoopt dat we elkaar in het theater weer snel kunnen ‘ontmoeten, ruiken, omhelzen’. Het gaat hem vooral om het gevoel van saamhorigheid dat het theater biedt en dat we nu node moeten missen. De blik op die prachtige, maar verlaten zaal van De Vereeniging is daarvan de perfecte illustratie.

Songs in a Cabaret

Muziektheater

★★★☆☆

Door Sven Ratzke

Terug te zien op npostart.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden