serie

De serie Under the Banner of Heaven ontrafelt een moord in het hart van de mormoonse kerk ★★★★☆

De uitstekende serie Under the Banner of Heaven verbindt een moordzaak aan de bloedige geschiedenis van de mormoonse kerk. De waarheid doet het geloof van de betrokken rechercheur wankelen.

Mark Moorman
 Daisy Edgar-Jones (in de groene blouse) speelt een sterke rol als Brenda Lafferty in Under the Banner of Heaven. Beeld x
Daisy Edgar-Jones (in de groene blouse) speelt een sterke rol als Brenda Lafferty in Under the Banner of Heaven.Beeld x

Voor de tweede keer in korte tijd zijn we in de radicale regionen van de mormoonse kerk, ook wel bekend als de Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. De vierdelige Netflix-documentaire Keep Sweet: Pray and Obey beschreef de vreselijke en woedemakende gebeurtenissen die er in een afsplitsing van de kerk, onder leiding van ‘profeet’ Warren Jeffs, plaatsvonden. Jeffs bouwde zijn hoekje van de kerk om tot een misbruikmachine, met name voor minderjarige meisjes, allemaal omdat God hem als profeet dicteerde welke koers de kerk moest nemen: religie als dekmantel.

De uitstekende dramaserie Under the Banner of Heaven, gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2003 van de Amerikaanse journalist Jon Krakauer (Into the Wild) begint met de schokkende moord op Brenda Lafferty en haar jonge dochter Erica in 1984. Brenda was getrouwd met Allen Lafferty, de jongste van de broers Lafferty, die zichzelf graag zien als de ‘Kennedy's van de mormoonse kerk’. Het bloedbad in het hart van de gemeenschap is schokkend genoeg, helemaal als blijkt dat de daders weleens uit eigen kring kunnen komen. Krakauer verbindt de radicalisering van de Lafferty’s met de bloedige geschiedenis van de grondlegging van het geloof in de negentiende eeuw. Scenarist van de serie is Dustin Lance Black, die zelf in een mormoonse familie opgroeide, en als jonge homo alles wist van de verstikkende sfeer binnen deze religieuze families, waar voortplanting en gehoorzaamheid aan de patriarch de enige weg waren.

In de zevendelige serie ligt de nadruk op het politieonderzoek naar de moordzaak. Andrew Garfield (The Social Network, Spider-Man) speelt de mormoonse rechercheur Jeb Pyre. Als hij op de misdrijfplek komt zien we aan de ontzetting in zijn ogen dat dit bepaald geen doorsnee misdaad is in zijn kringen. Net als in The Staircase (ook een dramaserie gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis) krijgt de voorgeschiedenis in flashbacks alle ruimte en daarmee het slachtoffer een gezicht. De waarheid die zich langzaam openbaart, doet het geloof van de detective wankelen, want wat zijn de heilige geschriften waard, als er mensen zijn die daarmee anderen gruwelijke dingen aandoen?

Brenda Lafferty is een sterke rol van de Britse Daisy Edgar-Jones, die sinds haar hoofdrol in de serie Normal People bezig is met een komeetachtige carrière. Ze speelt hier een jonge mormoonse vrouw uit de liberale tak van het geloof, waarin een eigen loopbaan niet als een zonde wordt beschouwd. Maar ze komt er al bij de eerste familiebijeenkomsten achter dat ze als een rebel wordt beschouwd, vooral door de patriarch Ammon Lafferty, een huiveringwekkende rol van Christopher Heyerdahl.

Sterk punt van Under the Banner of Heaven is dat de radicalisering van de gebroeders Lafferty allerlei motieven kent. Het is deels een reactie op hun penibele economische situatie, waarvan ze de wereldse Amerikaanse overheid de schuld geven. De rechtvaardiging om geen belasting en verkeersboetes te betalen wordt gevonden in de geschriften van de negentiende-eeuwse grondlegger van de kerk. Het is duidelijk dat de broers ook behoorlijk getraumatiseerd waren door het gewelddadige schrikbewind van hun vader en dat het trauma een uitweg zocht, waar buitenstaanders het slachtoffer van zouden worden.

Black blijft iets te dicht bij het het boek van Krakauer, met een extra flashbacklaag die ons steeds terugvoert naar de negentiende eeuw, om te laten zien dat de radicalisering van de mormoonse kerk eigenlijk hun grondhouding tegenover de samenleving was. Het haalt de aandacht soms weg bij het centrale drama.

Under the Banner of Heaven

★★★★☆

Misdaad

Zevendelige drama serie van Dustin Lance Black gebaseerd op het gelijknamige true crime boek van Jon Krakauer.

Met Andrew Garfield, Gil Birmingham, Sam Worthington, Daisy Edgar-Jones.

Te zien op Disney Plus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden