KoptekstArnon Grunberg

De scène waarin Anna op haar ziekbed haar man om vergiffenis smeekt, maakte me onbedaarlijk aan het huilen

null Beeld

Het Central Park was als vanouds in de zomer, al hoorde ik een amateurhonkballer zeggen dat er over twintig jaar niet meer zoiets zou zijn als ‘de maatschappij’. Helaas kon ik niet verstaan wat we in de plaats van maatschappij zouden krijgen, de wedstrijd ging verder.

De Amerikaanse president had net, via Twitter uiteraard, het district van Elijah Cummings, lid van het Huis van Afgevaardigden, omschreven als een ‘rat and rodent infested mess’ (een door ratten en ongedierte geteisterde rotzooi). Onnodig te zeggen dat Cummings zwart is.

In de Israëlische krant Ha’aretz schreef Chemi Shalev dat juist Joden zich zorgen moeten maken om metaforen die aan het werk van Joseph Goebbels refereren. Als bekend vergeleken de nazi’s Joden graag met ongedierte. Shalev voegde eraan toe dat zelfs als Trump feitelijk gelijk zou hebben, moet worden opgemerkt dat ook de hygiëne in de getto’s van Warschau en Łódź te wensen overliet.

Dan parafraseert Shalev een bekend gedicht van Martin Niemöller: ‘Eerst kwamen ze voor de Mexicanen, maar de Joden spraken zich er niet tegen uit want ze waren geen Mexicanen.’ Het gedicht, in Shalevs parafrase, eindigt ermee dat toen ze eindelijk ook voor de Joden kwamen er niemand meer was om zich namens hen ergens tegen uit te spreken.

Vervolgens las ik verder in Anna Karenina. De scène waarin Anna op haar ziekbed haar man om vergiffenis smeekt, maakte me onbedaarlijk aan het huilen.

‘Maar er is in mij ook een ander’, laat Tolstoj Anna tegen haar man zeggen, ‘ik ben bang voor haar, zij was het, die hem liefkreeg en ik wilde je haten en kon toch haar niet vergeten, die ik eens was geweest.’

Als wij ons het lot van Anna Karenina en haar man Aleksej Aleksandrowitsj niet meer aantrekken, zit er geen aardigheid meer in het overleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden