De samenzang van Harris en Crowell is feilloos

De echt mooie countrykoppeltjes zijn schaars tegenwoordig. Jammer, want de country leent zich natuurlijk bij uitstek voor gesmeerde samenzang en wederzijds uitgebeende zielenpijn.

Robert van Gijssel

Gelukkig lijkt de samenwerking van Emmylou Harris met zanger en liedschrijver Rodney Crowell vaste vormen aan te nemen. De twee kenden elkaar al een carrière lang: Harris vertolkte liedjes van Crowell en Crowell zong vaak in closeharmony-opstelling naast Harris. Maar pas in 2013 verscheen de duoplaat Old Yellow Moon, waarop Harris en Crowell een aantal bestaande duetten nieuw leven gaven. Een fraai album, dat nu een nog geslaagder opvolger krijgt.

Voor The Traveling Kind besloten Harris en Crowell samen te gaan schrijven. Dat resulteerde in een ijzersterk openings- en titellied, een in oerdegelijke country gevatte ode aan de wijsheid die komt met de jaren. Alleen die eerste zinnen al: 'We don't all die young to save our spark from the ravages of time. But the first and last to leave their mark someday become the traveling kind.' Kijk, zó begin je dus een liedje, en een plaat.

Emmylou Harris. Beeld AFP
Emmylou Harris.Beeld AFP

De samenzang van Harris en Crowell is feilloos. De afzonderlijke stemmen zijn zo begaafd dat ze elkaar net zo goed in de weg hadden kunnen zitten, maar het duo zingt prachtig ingehouden naast en tot elkaar. De tweestemmigheid komt het beste tot zijn recht in de stevigere rootsliedjes, zoals het zompig rockende The Weight of the World of de drankballade Just Pleasing You, waarin de gebroken stemmen van de vocalisten volmaakt samenvallen.

Het is veelzeggend dat Harris in de nagenoeg alleen gezongen tearjerker Higher Mountains het minst tot de verbeelding spreekt. Ze heeft de neiging het drama van het lied wat te overdrijven in al te sentimentele zuchtpartijen. Ze heeft Crowell nodig, dat blijkt vervolgens wel uit de perfect rockende uitvoering van het oude Lucinda Williamsliedje I Just Wanted to See You So Bad, dat in de vertolking van Harris en Crowell overloopt van hartstocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden