Review

De samaritaan is boeiend opgetekend door Cross

Voor de liefhebbers van Lee Child.

null Beeld RV
Beeld RV

De vele liefhebbers van Jack Reacher, de superheld van de Britse auteur Lee Child, moeten nog twee maanden wachten voordat er een nieuw avontuur van deze eeuwig rondtrekkende ex-militair verschijnt. In Nightschool, het 21ste deel in de verslavende Reacher-reeks, gaan we terug in de tijd, naar 1996.

Maar zo ver is het dus nog niet. Toch is er voor de fans van Child & Reacher goed nieuws. Carter Blake, de 'held' van schrijver Mason Cross, is net zo'n gutmensch als Reacher. Blake heeft ook een mysterieus verleden als militair in het Amerikaanse leger, hij reist ook kriskras door het land 'op zoek naar mensen'.

Deel twee in de serie is net in vertaling verschenen. In De samaritaan gaat Blake achter een ex-collega aan, die net als hij ooit actief was in de uiterst geheime legereenheid Winterlong. Deze 'samaritaan' legt in de buurt van Los Angeles vrouwen met autopech om, schijnbaar willekeurig, maar manhunter Blake herkent al snel een patroon. Hij biedt zijn diensten aan bij de lokale politie, die hem aanvankelijk met wantrouwen bekijkt. Is hijzelf niet de moordenaar, vraagt het korps zich zelfs af.

Volgt een kat-en-muisspel tussen de politie, de echte samaritaan en Blake. Boeiend opgetekend door Cross, met veel lokale beschrijvingen, die herinneringen oproepen aan het klassieke werk van Raymond Chandler en de boeken van Michael Connelly. Grote voorbeeld is echter, bewust of onbewust, Lee Child, die overigens zeer lovend is over Cross. My kind of book, blurpt-ie over het werkstuk van zijn jongere landgenoot, en daar is geen woord van gelogen.

Mason Cross
De samaritaan
Uit het Engels vertaald door Frank Lefevere
Luitingh-Sijthoff; 448 pagina's; euro 19,99
Fictie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden