tv-recensieemma curvers

De Rube Goldbergmachine is potentieel tv-showgoud, maar Tik ’m aan houdt de ogen niet op de bal

null Beeld

Van dit Zapp-programma krijg je vooral zin om online naar betere filmpjes te kijken.

Emma Curvers

Een doodsimpele taak volbrengen op de aller-omslachtigste manier, dat doet een Rube Goldbergmachine: een knikker tikt iets aan wat rolt tegen iets wat buitelt, zoals het in het hele heelal tikt en rolt en buitelt. Zo kun je met eindeloos veel tijd, troep en toewijding met een nodeloos complexe machine geautomatiseerd een kersje op je taart zetten – zoals Rube Goldbergfanaticus Joseph Herscher. Volstrekt overbodig, maar het gaat juist om die hypnotiserende, kronkelige weg van A naar B, de heerlijke drukte om niks. Bij uitstek een quarantainehobby natuurlijk, en de Rube Goldberg beleefde dan ook een gouden jaar, bij bouwlustigen én kijkers op TikTok en YouTube.

Het ideale uitgangspunt voor een zaterdagavondhit in de knutselspirit van RTL4’s Lego Masters, heeft de NPO gedacht. En dus werd expert Herscher binnengehaald als jurylid, naast de sympathieke natuurkundige en wetenschapsjournalist Anna Gimbrère. Knikkeren, legoën, de televisie weerspiegelt de nieuwe kneuterigheid, en waarom niet? Het is wachten op een competitie waarin pensionado’s elkaar aftroeven met de mooiste modeltreinbanen, dacht ik tijdens het kijken – en jawel, dit najaar blijkt De grote kleine treinen op het programma te staan bij Omroep Max.

Tik ’m aan, Zapp Beeld Zapp
Tik ’m aan, ZappBeeld Zapp

Tik ’m aan had zo’n heerlijke hobbyhit kunnen zijn, maar het ontbrak de eerste aflevering aan focus. We raasden langs de auditierondes, waarin weinig werd stilgestaan bij de deelnemende duo’s of hun ontwerp, waardoor het ook niet deerde wie naar huis moest en wie bleef. Het dramatische hoogtepunt was het moment dat bij Wanda en Mannie de benodigde waterkoker stukging, en een vader een nieuwe moest komen brengen. Ik had niet gedacht dat ik nog eens zou zeggen dat een tv-programma meer bij John de Mol had moeten afkijken, maar: had nou maar bij John de Mol afgekeken. Vertel een verhaal. Hoeveel tijd is er nog? Wat staat er op het spel? Een show over overbodige machines moet natuurlijk wel zelf zijn gebakken lucht opkloppen.

Ook als de machines werden aangezet, hield het programma de ogen niet op de bal: dan schakelden we steeds naar de reacties van de jury. Als je iets níét moet doen bij een kettingreactie, is het de hypnose doorbreken. Zo’n proces is van zichzelf spannend, en sommige creaties had je beter willen zien. Zoals het fantastische apparaat dat de gepensioneerde zwagers Hans 1 en Hans 2 maakten om elkaar op afstand een glaasje wijn in te kunnen schenken.

Presentatrice Emma Wortelboer was nog wel hyped over de bouwwerken, maar haar gelijkmatige co-host Frank Evenblij bleek nauwelijks bereid de opwinding op te voeren. ‘Wat een pittige dagen’, zei hij aan het eind. ‘Het was lang, veel en het ging alle kanten op’, zei Wortelboer, en dat vatte de eerste aflevering aardig samen. Ik voelde na Tik ’m aan vooral de behoefte om op TikTok ongestoord naar Rube Goldbergmachines te kijken. Gelukkig kunnen Hans 1 en 2 daar nog altijd een kanaal beginnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden