Drama

De rouille et d'os

Meeslepende en overtuigende film

'Heb je soms zaagsel in je hersenpan?' De vraag komt niet bepaald uit de lucht vallen, zo halverwege De rouille et d'os. Want wat gaat er toch om in het hoofd van Alain (Matthias Schoenaerts)? Denkt hij nooit na voordat hij iets doet?

Alain, roepnaam Ali, is een beest van een man: agressief, impulsief, een gespannen bonk vlees. Hij is met zijn zoontje Sam naar Antibes gekomen, aan de Côte d'Azur, waar zijn zus woont. Het kind is hem plotseling in de schoot geworpen: de moeder, met wie hij allang geen relatie meer had, is in Amsterdam opgepakt voor de handel in drugs.

Ali moet wennen aan zijn nieuwe rol als vader. Hij is een vechter, een voormalig kickbokskampioen. Al snel vindt hij een baantje als uitsmijter bij een discotheek, waar hij op een avond Stéphanie (Marion Cotillard) ontmoet. Ze is Ali's tegenpool. Stéphanie heeft haar leven goed op de rit; ze traint orka's in het attractiepark Marineland.

Hoe regisseur Jacques Audiard die twee bij elkaar weet te krijgen, en een romantisch drama uitzet rondom de simpele vechtersbaas en de elegante orka-dresseur - dat is een van de verrassingen van De rouille et d'os. Het grootste mirakel is hoe Audiard een plot vol soapachtige wendingen toch zo realistisch laat ogen.

Op papier klinkt De rouille et d'os als een ongeloofwaardig melodrama. Stéphanie verliest bij een ongeluk beide onderbenen en raakt depressief. De enige die haar nog weet te raken is Ali, die inmiddels een schaduwcarrière is begonnen als illegale prijsvechter. Met elke klap tegen zijn hoofd lijkt hij, behalve tanden, ook steeds meer hersencellen te verliezen - en toch blijft Stéphanie iets in hem zien.

Audiard weet van het onwaarschijnlijke liefdesverhaal, losjes gebaseerd op verhalen van de Amerikaanse schrijver Craig Davidson, een meeslepende en overtuigende film te maken. Net als in zijn overdonderende gevangenisdrama Un prophète (2009) spelen bruut geweld en criminaliteit een belangrijke rol. Ook Un prophète kende daarnaast onverwacht tedere momenten, maar De rouille et d'os bevat een wel heel uitzonderlijke combinatie van testosteron, illegaliteit en onvervalste romantiek.

Dat het werkt, is te danken aan Audiards flair als regisseur en zijn bijzondere oog voor detail, zichtbaar in de aankleding en locaties, maar ook in alle bijrollen en het ritme van de montage. Met behulp van digitale effecten lijken de amputaties van Stéphanie levensecht. En dankzij het sterke spel van Cotillard is haar affectie voor Ali goed te begrijpen.

Maar de grootste troef van De rouille et d'os is toch Matthias Schoenaerts. De Vlaamse acteur, internationaal doorgebroken met het Oscargenomineerde drama Rundskop, is fantastisch als de onbevangen, licht ontvlambare Ali. Net als in Rundskop is Schoenaerts een stier van een vent. En toch heeft Ali ook iets zachts en kinderlijks.

Schoenaerts maakt er een onvoorspelbare, spannende cocktail van. Ali is even irritant als sympathiek, en even onverantwoordelijk als bezorgd. Wanneer hij voor zijn zoontje zorgt, is dat altijd gevaarlijk: Ali kan zijn impulsen immers niet in bedwang houden. Het is moeilijk voorstelbaar hoe een andere acteur weg zou komen met het vreemde einde van De rouille et d'os, maar dankzij Schoenaerts krijgen de slotscènes een onontkoombare dreiging en tragiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden