DagboekfragmentSylvain Tesson (1972)

De rivier de Ardèche heeft de kleur van karamel

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg

Gard, 16 september 2015

De Rhône was onstuimig, door ­recente onweersbuien stond het water hoog. Ik stak de rivier over bij Pont-Saint-Esprit. Wierp een blik op de stroomversnellingen stroomafwaarts. Hoe hadden de olifanten zo’n sterke stroming getrotseerd? Die arme kolossen waren aan hun mijmerende bestaan ontrukt en op Caesar afgestuurd. Wat kon een goedmoedige dikhuid het lot van het Romeinse ­Keizerrijk schelen?

Ik stak de twaalfde-eeuwse brug over en keek een laatste keer achterom om de top van de Mont Ventoux in mijn herinnering op te slaan. Aan de overkant, de rechteroever, volgde ik de loop van de Ardèche stroomopwaarts. Het wassende water had de kleur van karamel.

De eerste avond barstte er een noodweer los. Ten zuiden van de Loire zijn hoosbuien meestal van korte duur, maar deze zwakte pas de volgende ochtend af. Het was donker in het bos. Ik dacht aan de beesten zonder hol die in de stortregen door het bos van Laval doolden.

17 september

De dagen daarna was ik vooral ­bezig om zo veel mogelijk op ongebaande paden te blijven. Ik zette koers naar de Mont Lozère in Les Vans. De brug over de Lantouse was door de hevige regenbuien weggeslagen en ik herinnerde me hoe we ons in Nepal hadden afgevraagd of we echt vier dagen moesten omlopen omdat er weer eens een brug door een moessonrivier was vernield.

Sylvain Tesson (1972), Franse reisschrijver. Ingekort fragment uit Ongebaande paden. Vertaling Eef Gratama. Arbeiderspers, 2017.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden