DE BOEKENLUISTERAARWarme literatuur

De relatie tussen fictie en hitte is een helse

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek.

Hugo Blom
null Beeld

Het was warm. Er is natuurlijk al veel te veel over gezegd, op de tv, op kantoor, bij de bakker en dan kom ik ook nog. Sta me toe, al is het alleen maar omdat ik net zo slecht tegen warm weer als tegen heet eten kan. Ik herinner me boeken waar de warmte in golven van het asfalt opstijgt, waarin de warmte als een voortdurende klamme onderstroom in de tekst meedrijft, waarin de landerigheid van het zomerlezen met iedere kleffe pagina zwaarder op de oogleden drukte, dan eerst maar even een tukje bij het zwembad. Omdat ik graag voor u op zoek ga naar zintuiglijke verbinding, is het deze week de beurt aan hete boeken, of warme literatuur, dat gaan we uitzoeken.

Komt het spontaan bij me op, of heb ik eerst vier uur zitten googlen op de woorden hitte en literatuur? Het algoritme mag het weten. U niet, dus ik doe of het spontaan was: De vlucht van Jesus Carrasco. Een verzengend boek uit 2013 en meteen de bevestiging dat van hitte niets goeds komt. Want Google of geen Google, de relatie tussen fictie en hitte is een helse. Met De vlucht, dat overigens niet in het Nederlands als audioboek beschikbaar is maar gelukkig wel in het Engels, liet Carrasco een jonge hoofdpersoon een beklemmende tocht maken dwars door een verschroeid land, waar iedere druppel water de waarde van een diamant heeft. De Engelse versie wordt gelezen door de acteur William Morgan Sheppard, die begin dit jaar op 86-jarige leeftijd overleed, maar gelukkig in 2017 nog steengoed kon voorlezen. Sheppard, van Engels-Ierse komaf, heeft een stem waar zo te horen weleens een drup whisky langs is gekomen, maar ook een die op moment van opname dorstig klinkt. Droog, rauw en toch niet mis te verstaan. Een stem als het land waarover de jongen vlucht.

Spontaan, erewoord niet gegoogled, dringen zich andere titels op uit het vagevuur: Nemesis van Philip Roth, over een polio-epidemie in 1944 in een door hitte verlamd Newark, in iets meer dan vijf uur gelezen door Dennis Boutsikaris, die het een beetje als een weerbericht laat klinken, dat is jammer; De stille kracht van Louis Couperus waarin de zin ‘De luide slag trilde als een bronzen tong door de middagblakende hitte na’, de enige in de eerste hoofdstukken is die melding van de hitte maakt, die vervolgens toch voortdurend aanwezig is. Het boek werd in 2014 hertaald en voorgelezen door Sylvia Poorta, die dat met veel zorg doet, maar iets meer tempo had geen kwaad gekund; Zomerhitte van Jan Wolkers (Boekenweekgeschenk 2005), al ging dit verhaal misschien meer over het eiland waar het zich afspeelt en natuurlijk over dood en religie, dan over hitte. Bovendien is het (nog) niet voorgelezen. Wel een thriller van Marijke Verhoeven met dezelfde titel, die overigens bij Luisterrijk wordt aangeprezen als ‘hete thriller’. Dat heeft weer iets onsmakelijks.

Er zit hitte in Gabriel García Márquez, in Sandro Veronesi, in Matthew Kneale en als u het echt niet meer weet, open dan op Storytel de categorie: What’s hot!

null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden