De reis van Syntax Bosselman is wijs kinderboek over gevoelig onderwerp, dat iedereen zou moeten lezen

Pjotr van Lenteren
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Levende mensen tentoonstellen. Dat is het grote nieuwtje tijdens de Internationale Koloniale en Uitvoertentoonstelling, die in 1883 ruim een miljoen bezoekers naar het Amsterdamse Museumplein lokt. Indonesiërs bouwen een kampong; een groep Surinamers leeft in zelfgemaakte hutjes en hakt een kano uit een boomstam. Het publiek kijkt vanachter hekken toe.

In De reis van Syntax Bosselman vertelt Arend van Dam het verhaal van 'een zo gemengd mogelijke' groep indianen, creolen en bosnegers door de ogen van een 60-jarige ex-plantageslaaf. 'Zelf wordt Syntax ingedeeld in de categorie stadsneger. Het klopt, hij is zwart en woont in de stad.'

Arend van Dam
jeugdboek
De reis van Syntax Bosselman
Met illustraties van Alex de Wolf
Van Holkema & Warendorf; 304 pagina's; euro 15,99.
Vanaf 10 jaar

In verlegenheid

De geroutineerde kinderboekentoon van deze historisch bevlogen schrijver krijgt een steeds onaangenamer bijklank. Als slavernij zó simpel wordt uitgelegd, door een vriendelijk slachtoffer dat niet eens echt boos kan zijn op zijn voormalige onderdrukker, worden die vaststellingen gaandeweg pijnlijk. Het is overduidelijk dat het onderwerp Van Dam in verlegenheid heeft gebracht. Hij krijgt woorden als Hottentotten en kaffers zijn pen bijna niet uit.

Daarom kiest hij voor een andere aanpak dan anders. In tussenhoofdstukken vertelt hij over zijn betrokkenheid bij het onderwerp, zijn bezoek aan Zuid-Afrika en hoe hij het onderzoek heeft aangepakt. Het resultaat is een gelaagd geschiedenisboek voor kinderen, dat op meer manieren te lezen is. Als kennismaking, maar ook als een indringend essay over hoe je genuanceerd schrijft over onderwerpen die sommigen misschien liever vergeten.

Van Dam overstijgt hiermee zijn gebruikelijke werk. De reis van Syntax Bosselman is een wijs en bij vlagen indrukwekkend kinderboek over een gevoelig onderwerp, dat iedereen zou moeten lezen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden