BOEKENDe recepten van mijn vader

De recepten van mijn vader is een gevoelvol, ingetogen verslag van toenadering tussen vader en zoon

Julien, de zoon van een kok, wil niets liever dan zelf ook kok worden. Tegen de zin van zijn vader die hogere idealen heeft voor zijn zoon. Dat is losjes samengevat de verhaallijn van De recepten van mijn vader van de Franse culinair journalist Jacky Durand, onder meer bekend van de krant Libération. Wat erachter schuilgaat is het relaas van een zoon die wanhopig op zoek is naar zijn verloren moeder en de liefde van zijn vader, die zo verbitterd is door tegenslagen (gevochten in Algerije, vrouw gestorven, tweede vrouw weggelopen) dat hij niet meer in staat is liefde te geven. Dat alles speelt zich af tegen de achtergrond van het reilen en zeilen in een Franse plattelandsbistro waar nog een hele varkenskop wordt gekookt om hoofdkaas van te maken.

Het is een gevoelvol, maar ingetogen geschreven verslag van een langzaam proces van toenadering tussen vader en zoon. Het eindigt ermee dat de zoon zijn vader eten serveert op zijn sterfbed. Ondanks de titel is het een boek zonder recepten. Die worden ook niet gemist.

Jacky Durand: De recepten van mijn vader. Uit het Frans vertaald door Angela Knotter. Cargo; € 19,99

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden