De rebellen

Hebben Matthijs van Nieuwkerk, Felix Meurders, Paul Witteman en Kees Driehuis ooit eerder met hun vuist op tafel geslagen om de publieke omroep te redden?...

Jan Blokker

Niet dat ik me kan herinneren.

Echt een vuist kon je het afgelopen donderdag trouwens ook nog nieteens noemen.

Ik zapte rond etenstijd langs Nederland 3 en zag een handjevol publiekwezenloos naar niks kijken. Rabarber, rabarber in de soundtrack.

Zeker een storing, dacht ik, en zapte door.

Een paar minuten later, toen ik met de afstandbediener op de terugwegwas, bleken die mensen nog steeds zachtjes te rabarberen, alsbegrafenisgasten in een aula waar de rouwdienst dadelijk zal beginnen.

Nu bleef ik aan de zender hangen. Televisie is prachtig als er helemaalniets op te zien of te horen is. Pas na een poosje beving me de lichteergernis van een treinreiziger die al een kwartier roerloos in een weilandstaat, maar de conducteur heeft nog steeds niet omgeroepen of het omterroristen gaat of om de bovenleiding.

Het was volgens mij al half acht geweest toen de presentator van Dewereld draait door in beeld verscheen voor een korte verklaring. Hij en z'nredactie, las hij voor, waren 'ernstig geschokt' over een plan van de raadvan bestuur waardoor de rubriek er volgend jaar 'waarschijnlijk' niet meerzou zijn. En daarom mochten wij niet naar hun programma kijken.

Actie!

Maar dat viel tegen. De presentator verdween, en liet het werk over aande cameramensen die over het plan van de raad van bestuur kennelijkhelemaal niet ernstig geschokt waren, want ze brachten met grote toewijdingalle details in beeld die ze in het studiootje maar konden vinden.

Verder niks.

Een enkele kijker heeft zich misschien afgevraagd waarom deactievoerders hun uur zendtijd niet meteen hebben gebruikt om de kijker uitte leggen wat er nou eigenlijk precies aan schortte.

Is die raad nog verschrikkelijker en nog suffer dan de vorige? Of dande voor-vorige, toen het bestuur nog bestond uit zestig omroepvoorzittersdie sinds ongeveer 1985 heel geleidelijk en al ruziënd de ondergang vande publieke omroep hebben voorbereid zonder dat Matthijs van Nieuwkerk,Felix Meurders, Paul Witteman of Kees Driehuis toen ooit met de vuist optafel hebben geslagen?

De vraag werd nog pijnlijker toen later die avond de presentator vanhet programma De leugen regeert in beeld kwam om mee te delen dat we datòòk al niet mochten zien. Dus weer niks. Alleen rabarber, rabarber.

Nota bene een mediarubriek, dus zeg maar gerust een programma dat erspeciaal voor is bedacht om de consument alles te vertellen over de pers,en vooral over Hilversum!

Maar Meurders zag je kort daarna in een gezellig kringetje bij eenpaar collega's aanschuiven, om zijn Bastille te vieren. Zeker liever luidan moe, zou mijn strenge moeder hebben gedacht.

Gisterochtend werd op de radio nog eens drie uur lang doorgedelibereerdover het onrecht dat niet zozeer Matthijs van Nieuwkerk, Felix Meurders,Paul Witteman en Kees Driehuis dreigde te treffen, als wel de publiekeomroep waaraan ze zich, na de verwoede pogingen van Vera Keur om de VARAal in 2000 commercieel te maken, inniger verknocht voelden dan ooit.

De hele ochtend hoopte ik overigens dat de opstandelingen hun raadvan bestuur alsnog om de oren zouden slaan met een briljant plan waaroverze gedurende al die tien of vijftien jaar dat ze nooit een vuist op tafelsloegen, rustig hadden kunnen nadenken.

Maar nee.

Pas 's avonds las ik in NRCHandelsblad een zinnig voorstel voor één(in godsnaam niet drie) publiek-private kwaliteitszender. Onder de mensendie daarover hebben nagedacht noemde Harry de Winter niet Matthijs vanNieuwkerk, Felix Meurders, Paul Witteman en Kees Driehuis.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden