De Reaper: sneller, zwaarder, krachtiger, maar niet onomstreden

Hij is snel, krachtig, nauwkeurig en kan lang in de lucht blijven. De Reaper MQ-9 is de voornaamste drone van de Amerikaanse Defensie. Vandaag werd bekend dat Nederland er vier van de Amerikanen gaat kopen. Ze worden vanaf 2016 ingezet. Wat kan dit onbemande luchtvoertuig allemaal precies?

Beeld anp

De Reaper MQ-9 is de flink geëvolueerde opvolger van de Predator, het onbemande vliegtuig waarmee in 2001 de eerste gewapende aanval in Jemen werd uitgevoerd. Het toestel is niet alleen veel groter en zwaarder, maar ook veel krachtiger. Waar de Predator het nog moest doen met een 115 pk sterke motor, is de Reaper uitgerust met een 980 pk sterke Turboprop motor. Het toestel kan een topsnelheid van 480 kilometer per uur bereiken.

Verzamelen
De spanwijdte van de drone bedraagt 20 meter, de lengte 11 meter, en het gevaarte kan 1700 kilo aan wapens met zich meebrengen, zoals Hellfire-raketten en JDAM (Joint Direct Attack Munitions). De vier toestellen die Nederland koopt, zullen dat niet gaan doen, want die zullen alleen voor het verzamelen van informatie worden ingezet. Bij buitenlandse missies, maar ook in Nederland - bijvoorbeeld bij het oprollen van wietplantages, dijkbewaking of het verzamelen van informatie bij rampen. De Amerikanen gebruiken de Reaper MQ-9 wel volop om aanvallen mee uit te voeren.

Beeld afp

Het meest kenmerkende aspect van de Reaper MQ-9 is echter dat het toestel veel langer dan zijn voorganger in de lucht kan blijven. De drone kan meer dan 24 uur in de lucht blijven en tegelijkertijd al zijn waarnemingstaken uitvoeren. Bovendien kan dat bijna overal ter wereld. Alleen gebieden waar geen satellietdekking is, zal de drone niet in te zetten zijn. Dat zijn alleen de Noord- en Zuidpool.

Aan boord zijn verschillende instrumenten die het op afstand bestuurbare toestel in staat moeten stellen nauwkeurige waarnemingen te doen. Zoals bijvoorbeeld een infraroodsensor, een grond- en oppervlakteradar, een radar die bewegende objecten kan waarnemen en een laser waarmee specifieke objecten nauwkeurig kunnen worden aangewezen. De toestellen kunnen eventueel verder nog worden uitgerust met een speciale grond- en oppervlakteradar die een groter gebied bestrijkt en met een elektronische sensor die radio- en radarsignalen waarneemt.

Grondstations
Het Reaper-systeem zou in totaal minstens 100 miljoen euro kosten. Behalve de vier vliegtuigen bevat het systeem ook grondstations van waaruit de toestellen kunnen worden bediend en missies kunnen worden gepland. Het systeem wordt op de vliegbasis Leeuwarden gestationeerd, en de eenheid die ermee aan de slag gaat zal uit ongeveer 100 man bestaan.

Beeld epa
Beeld epa

De Reaper MQ-9 is de voornaamste drone van de Amerikanen. Dat Nederland de toestellen zou gaan aanschaffen, hing al een tijdje in de lucht. Vanwege de mogelijkheid om de onbewapende toestellen met raketten te bewapenen, is de Reaper niet geheel onomstreden. Bij aanvallen in landen als Afghanistan, Jemen en Pakistan zouden door toedoen van de drones ook burgerslachtoffers zijn gevallen. Organisaties als Pax Christie waarschuwden eerder al dat de aanschaf van de toestellen voor informatieverzameling ertoe kan leiden dat ze in een later stadium alsnog met wapens worden uitgerust.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden