Review

De Raaff legt de uitgespaarde noten met grote verfijning neer

CD (klassiek) - Stolen Back From Time van Robin de Raaff

Zeven stevige werken zijn verzameld op deze dubbel-cd met muziek van Robin de Raaff, en toch is dat nog maar een fractie van het oeuvre dat de productieve 49-jarige componist in een kwarteeuw heeft gecomponeerd.

De selectie bestrijkt ongeveer die hele periode en toont met name De Raaffs voorliefde voor de vom van het solo- of dubbelconcert, waarin hij zowel grote melodische fantasie als symfonische behendigheid toont. Zijn muziek is niet tonaal, maar toch vloeiend, welluidend en rijk aan van tint verschietende timbres.

Illustratief hiervoor is het openingsstuk van de cd, het Vioolconcert uit 2008, een aanvankelijk introvert werk, dat uiteindelijk toch verkeert in grote hectiek. Het Percussion Concerto is een levendig en toegankelijk werk, evenals het Dubbelconcert, een twintig jaar oude opname waarin de vorige maand overleden basklarinettist Harry Sparnaay en klarinettist Harmen de Boer het opnemen tegen het Radio Kamerorkest, dat al veel langer ter ziele is.

Het nonet Ennea's domein biedt te midden van de orkestrale weelde een tussenspel van klaarheid, waarin De Raaff de uitgespaarde noten evengoed met grote verfijning neerlegt. De uitvoeringen, door diverse Nederlandse en buitenlandse ensembles, zijn excellent.

Stolen back from Time 

Klassiek
Robin de Raaff
Attacca (2 cd's)