Recensie Het Platform

De Prodentloods in Amersfoort, met zijn overbouwing met tandpastawitte gevels, straalt weer ★★★☆☆

Maar het ontwerp van bureau Space Encounters doet het gebouw nog niet bruisen.

Het gebouw dat door architectenbureau Space Encounters over de voormalige opslagloods van het Prodentcomplex is gebouwd. Beeld Peter Tijhuis

Toen ontwikkelaar Schipper Bosch met de herontwikkeling van het Prodentfabriekscomplex in Amersfoort, in 2012 aangekocht, begon, verzon het de naam ‘De Nieuwe Stad’. Nieuw betekent hier: anders dan voor de crisis, toen woon- en kantoorwijken in één keer werden ‘uitgerold’ tot tamelijk monotone buurten. Deze wijk, met een mix van wonen, werken en horeca, zal als een historische stad groeien; er wordt pand voor pand verbouwd, wat de mogelijkheid biedt om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. De oude fabriek is inmiddels gevuld met creatieve bedrijven, een mbo en een kapsalon, het binnenterrein is getransformeerd tot een plein met bomen rond een zitkuil.

Het gebouw dat door architectenbureau Space Encounters over de voormalige opslagloods heen is gebouwd, huisvest het kantoor van consultancy TwynstraGudde en is het eerste grote nieuwbouwproject in een reeks. Het idee was om hiermee de pleinwand meer body te geven en levendigheid in de openbare ruimte te brengen.

Het ontwerp is pragmatisch van opzet. Omdat in het bestaande gebouw al het distributiecentrum van websupermarkt Picnic en een poppodium zaten en daar tijdens de verbouwing moest worden doorgewerkt, besloten de architecten de nieuwbouw als een enorme tafel over de loods heen te plaatsen. Het tafelblad bestaat uit stalen vakwerkliggers die de betonnen vloerplaten dragen, waarin al het leidingwerk is opgenomen; je kunt door het hele pand computers en zelfs hele keukentjes aansluiten, waardoor de indeling eenvoudig is aan te passen. De tafelpoten landen 3 meter voor de loods als een arcade op het plein.

Het gebouw oogt alsof het er altijd al stond: oud en nieuw vormen een vanzelfsprekend geheel, met de nieuwe houten kozijnen in de kleur van het bestaande metselwerk, en de ramen die de belijning van de betonnen loods volgen. De binnenruimten, aangenaam licht dankzij de vele ramen en de patio, zijn minimalistisch vormgegeven en hebben grijze plafonds en vloeren. Daarop staan, ook grijze, kantoormeubels uit Space Encounters’ Boring Collectie. Het zijn inderdaad saaie flexwerkplekken. Gelukkig heeft TwynstraGudde een uitgebreide kunstcollectie die de nodige kleur aan het interieur geeft, en waaromheen de architecten fijne vergader- en loungeruimten hebben ontworpen.

Met zijn gevelbekleding van tandpastawitte tegels straalt de Prodentloods weer, maar het bruist er nog niet. Vanaf het plein kijk je tegen de gesloten muren van het distributiecentrum en het poppodium. De levendigheid moet vooral komen van de kantoormedewerkers die via een brede betonnen trap naar het balkon met de entree lopen. Een steile, harde trap die nauwelijks uitnodigt om te blijven hangen voor een praatje, wat ook geldt voor het kale balkon. Waarom geen veranda met planten, als verlengstuk van het plein, of in elk geval een bankje om te zitten? Nu ja, wat niet is kan nog komen; dat is immers het idee achter de geleidelijk groeiende Nieuwe Stad.

Als een grote tafel staat het nieuwe gebouw over het oude heen. Beeld Peter Tijhuis

Het Platform, Amersfoort (2016-2019)

Architectuur

Architect: Space Encounters

Opdrachtgever: Schipper Bosch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden