podcastrecensieman man man

De prijswinnende podcast Man man man heeft meer te bieden dan testosteron ★★★★☆

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een.

Menno van Dongen
null Beeld

Officieel gaat Man man man over ‘drie jongens die uitzoeken hoe mannelijk ze eigenlijk zijn’. Maar de prijswinnende podcast van de radiomakers Domien Verschuuren, Chris Bergström en Bas Louissen heeft veel meer te bieden dan testosteron. Hun onderlinge gesprekken, steeds over een ander thema, zitten vol bijzondere momenten.

In de eerste aflevering, ‘Geld’, uit augustus 2018, biecht Bergström een geheim op dat zelfs nieuw is voor zijn vriendin, met wie hij dan al drie jaar een relatie heeft. Bergström zei tijdens hun tweede date dat hij zijn portemonnee was verloren. Zo kreeg hij haar zover dat ze betaalde. In werkelijkheid was hij blut.

Verschuuren bekent in ‘Vriendschap’ dat hij middelbare schoolvrienden heeft voorgelogen over zijn 30ste verjaardag. De dj van Qmusic durfde niet te zeggen dat ze niet waren uitgenodigd, dus beweerde hij dat hij geen feest zou geven. Bij de feestfoto’s op Instagram schreef Verschuuren dat hij het ‘per ongeluk’ had gevierd.

In de podcast, opgenomen bij de makers thuis, praat het drietal op vlotte wijze over herkenbare onderwerpen, zoals klussen, samenwonen, uiterlijke verzorging en jaloezie. De sleutel naar het succes is hun openhartigheid. Ze zijn zo goed bevriend dat ze persoonlijk durven te worden en doorvragen als het ongemakkelijk wordt – voor henzelf of hun (ex-)vriendin. Soms lijkt het wel groepstherapie.

Dat de drie ervaren radiomakers zijn (Qmusic, Radio 538), heeft voordelen: ze praten ongedwongen in de microfoon en houden er rekening mee dat luisteraars geen halve waarheden willen horen. Maar soms klinkt de podcast te gelikt of maken ze zich schuldig aan effectbejag, dan vervliegt het gevoel dat ze gewoon bij je op de bank zitten.

Memorabel zijn onder meer de onthullingen over het excessieve drugsgebruik van de drie (‘Ben je familie, goede bekende of werkgever: zet dit verhaal uit’). Grappig, maar te talrijk, zijn de fragmenten waarin ze elkaar uitlachen (‘Die heuptas! Je ziet eruit als een gangster met een clownsneus’). Mooi zijn de ontboezemingen, zoals Bergströms verhaal over een van de laatste momenten met zijn overleden moeder.

De jury van de Online Radio Awards was enthousiast: vorige week kreeg het drietal de prijs voor de beste podcast en werd Verschuuren gekozen tot beste presentator. In juni wonnen ze een Dutch Podcast Award, in de categorie lifestyle, maatschappij & gezondheid.

Man man man is ook populair bij vrouwen, bleek tijdens opnamen in het theater. De podcast scoort zo goed – maandelijks ruim een kwart miljoen luisteraars - dat de makers in februari door het land gaan touren. Hun tien theatervoorstellingen waren binnen een dag uitverkocht.

Man man man

Podcast

★★★★☆

Met Domien Verschuuren, Chris Bergström en Bas Louissen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden