Recensie Kinderboek

De priemgetallen, faculteiten en factoren vliegen de lezer om de oren in Alice in wiskunde wonderland: een vrolijk en leerzaam boek

Geen idee wat Spaanse en Italiaanse kinderen aan wiskunde bijgebracht wordt, maar het moet heel wat zijn. Als we tenminste mogen uitgaan van wat de in Bologna geboren Spanjaard Carlo Frabetti zijn jonge lezers probeert uit te leggen in Alice in wiskunde wonderland. De priemgetallen, faculteiten en factoren vliegen de lezer om de oren.

‘Logisch’, stelt de wiskundig ook al behoorlijk onderlegde Hartenkoningin vast, na een ingewikkeld ogende formule waarin we een getal ‘voor het gemak’ N noemen. Gelukkig zorgt de 11-jarige Alice, die tafels en sommen haat, voor tegengas: ‘Nu kan ik je helemaal niet meer volgen!’

Carlo Frabetti: Alice in wiskunde wonderland

Uit het Spaans vertaald door Lies Lavrijsen. Met illustraties van Wendy Panders. Lannoo; 176 pagina’s; € 17,99. Vanaf 11 jaar.

Dat dit de lezers in de meeste hoofdstukken best zal lukken, is zeer te danken aan de bijdrage van de Nederlandse illustrator Wendy Panders. Die zet even vrolijke als intelligente tekeningen in plaats van het klassieke en wat suffige Zuid-Europese ontwerp. Ze ondersteunen de tekst zo goed, dat de indruk ontstaat dat schrijver en tekenaar intiem samenwerkten.

Wat het fris vertaalde boek ook sterk maakt, is dat Frabetti zich beperkt tot die onderwerpen waar kinderen in de eerste jaren mee te maken krijgen: tafels, breuken, priemgetallen, een beetje meetkunde. En die interessant weet te maken. Bijvoorbeeld door je een volstrekt logische truc te leren om álle doolhoven zonder nadenken op te lossen. Of hoe je een Sudoku slim aanpakt. Zijn elegante uitleg van het ontstaan der getallen is adembenemend.

Dat hij hier en daar iets te snel gaat of te veel als bekend veronderstelt, valt hem te vergeven. Alice in wiskunde wonderland moet soms een beetje door de oogharen worden gelezen. Dan blijft datgene over waar het om draait: dat je de oplossing van de meeste sommen allang weet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.