Talenten van 2022Pop
De popbelofte van 2022 is Froukje: ‘Natuurlijk twijfelde ik. Als het goed voelt, zet het op Spotify. Dat is mijn mantra.’
Welkom bij onze tiende jaarlijkse grote voorspelling van de talenten van het komend jaar – V nodigde andermaal een grote jury uit, bestaand uit 156 kenners en vakgenoten, om mee te beslissen wie in 2022 bepalend worden op het gebied van pop, literatuur en acteren. Met 88 punten, en daarmee met grote overmacht, werd Froukje door de popjury gekozen als hét talent. Vraag aan Froukje: hoe word je zo’n talent, van jou zelf uit geredeneerd?
‘Hopelijk wordt 2021 het jaar waarin de dingen weer open mogen en een beetje op hun pootjes terecht komen,’ zei Froukje Veenstra, als popartiest kortweg Froukje geheten, begin maart in de Volkskrant.
‘... en daar zitten we weer’, vult ze zichzelf aan, ruim negen maanden later. Ze is inmiddels 20 jaar en tot Volkskrant-popbelofte voor 2022 verkozen. Hartstikke leuk, vindt ze, aan het eind van een jaar dat in lockdown begon én eindigde.
‘Ondanks alles heb ik best wel weer een leuk en goed jaar gehad. Mijn eerste plaat verscheen. Ik heb eindelijk voor publiek kunnen optreden. Dat ging in 2020 niet. Nu wel, al konden we de tournee niet afmaken.’
Die ‘eerste plaat’ was de onweerstaanbare EP Licht en donker (januari 2021), waarvan de liedjes in het restant van het jaar, alleen al via Spotify, een slordige 25 miljoen keer werden gestreamd. In de uitloopgroef van het jaar bracht ze nog twee singles uit, Niets tussen en Een teken, voorboden van het album dat in 2022 moet volgen.
Positief
Sprankelende, melodieuze popliedjes maakt Froukje, geschreven met gitaar en piano, maar elektronisch uitgewerkt, voorzien van speelse teksten, als notities uit een jongvolwassen leven.
Haar positieve duiding van een jaar vol beperkingen typeert haar. In maart was ze over het eerste coronajaar ook al zo lovend, 2020, het jaar van haar debuutsingle Groter dan ik.
‘Natuurlijk ben ik ook wel teleurgesteld over wat allemaal níét kan, maar als je daar te erg op focust, wordt het heel deprimerend. Ik probeer mijn zegeningen te tellen. Die waren er ook echt.’
Al op haar 14de wist ze dat ze van liedjes schrijven haar werk wilde maken, of dat in elk geval wilde proberen.
‘Al snel kon ik niets anders meer bedenken. Ik wilde naar het conservatorium, aanvankelijk met drums als hoofdvak, maar net op tijd ontdekte ik dat ik ook songwriting kon kiezen. Ik vond liedjes schrijven al jaren het leukste dat er is. De keuze voor songwriting was een sleutelmoment. Toen wist ik: hier ga ik de komende tijd mijn leven aan wijden, hier gaat alles voor opzij.’
Gelijkgestemden
Haar conservatorium: Codarts Rotterdam. Ze ging al op haar 16de ‘op zichzelf’ wonen in de stad die haar als een jas bleek te passen. Ze ging er op in een kring van medestudenten, gelijkgestemden met een open houding.
‘Op de middelbare school kon ik goed leren en had ik genoeg vrienden, maar mensen die met muziek bezig waren en open over hun gevoelens praatten? Die vond ik daar toch niet. Ik was fanatiek metalhead en droeg dat ook uit in mijn kleding. Ik was wel sociaal, maar trok me ook veel terug om te lezen en hele dagen thuis liedjes te schrijven. Angst dat ik erbuiten zou vallen had ik niet; ik wist gewoon goed wat ik wilde. Al vroeg wist ik zeker dat er voor mij een bijzonder, creatief beroep in het verschiet zou liggen.’
Ze was een kind uit een muzikaal nest, dat hielp. Muziek speelde een grote rol in het gezin. Als jonge tiener speelde ze zelfs met haar vader in een coverband, die liedjes uit zes decennia popmuziek speelde, ‘van Michael Jackson tot Amy Winehouse en Maroon 5’. Daarna kwamen de metal, maar pas toen ze haar muzikale blik verruimde, zag ze de muzikanten die ze ook nu nog als inspiratiebronnen noemt.
‘Ik bewonder iemand als Maarten van Roozendaal. Zijn teksten vind ik heel sterk. Maar ik kan ook geïnspireerd raken door artiesten die muzikaal gezien ver van me af lijken te staan, zoals Lady Gaga. Ik vind het inspirerend hoe zij met veel zorg haar carrière vormgeeft. Ze heeft een Oscar gewonnen, houdt zich met uiteenlopende disciplines bezig. Ze wil niet alleen zangeres zijn, maar kunstenaar in bredere zin. Van zo’n veelzijdig carrièrepad droom ik ook.’
Beslissend moment
De belangrijkste lessen die ze leerde en als adviezen voor aspirant-muzikanten zouden kunnen gelden? Froukje denkt terug aan het beslissende moment in januari 2020 waarop ze besloot haar liedje Groter dan ik op Spotify te zetten. Voor school moest ze een liedje met een nieuwjaarsboodschap schrijven. Het werd een lied over de klimaatcrisis. Ze maakte er in eigen beheer haar debuutsingle van, met groot succes. Prompt stond ze op de radar van de muziekmedia.
‘Natuurlijk twijfelde ik: moest ik het echt op Spotify zetten? Nu zeg ik: als het goed voelt, moet je het doen. Dat is mijn mantra.’
Meer tips?
‘Of je nou een muziekopleiding doet of niet: het kan geen kwaad om iets te leren over songschrijven als ambacht. Dat helpt echt, het leidt niet tot eenheidsworst, je wordt er echt beter van.’
Froukje komt op stoom.
‘De belangrijkste lessen die ik bij Codarts leerde, zijn misschien wel de praktische. Hoe doe je een goede soundcheck? Het zet je je carrière op? Je band, een label, een structuur om je heen. Hoe ga je met al die mensen om? Door al die dingen heb ik me een zekere werkethiek eigen gemaakt. Ik ben er van doordrongen geraakt dat het niet vanzelf gaat.’
En het allerbelangrijkste advies?
‘Het grote cliché: blijf dicht bij jezelf. In vergelijking met twee jaar geleden denken er nu veel meer mensen met me mee, allemaal goede mensen met toewijding en vakkennis. Ik luister naar ze, maar: uiteindelijk bepaal ik. Dat heb ik moeten leren, maar het is wel belangrijk. Trek je eigen plan en maak geen keuzen waar je niet volledig achter staat. Daar krijg je later spijt van en dat is zonde.’
2. Remme (48 punten)
Net als Froukje is runner-up Remme (achternaam Ter Haar, 22 jaar, uit Eindhoven) zo’n muzikant die in 2020 de aandacht opeiste met een massaal beluisterde single (Get Older) die hij vervolgens moest uitvoeren in zalen zonder publiek, ook op Noorderslag.
Hij groeide op met de platen van zijn ouders (Fleetwood Mac, The Beatles, Lenny Kravitz), doorliep een popopleiding aan de Herman Brood Academie in Utrecht en wordt vergeleken met uiteenlopende figuren als Jeff Buckley (die falset!) en Justin Bieber (die opbeurende popbeat!).
Rijk gearrangeerd zijn zijn singles, met dank aan zijn mentor en producer Isa Azier, broer van Thomas, die in Berlijn een studio runt waar de hypertoegankelijke Remme-sound werd gesmeed.
Het geheim van zijn muzikale veelzijdigheid? Heel simpel eigenlijk: een akoestische gitaar waarop hij liedjes van de radio probeerde na te spelen en (op zijn 14de) een mobiele telefoon met Spotify erop, bij uitstek de mogelijkheid om te schakelen tussen – pakweg – Beatles, Buckley en Bieber.
Een platencontract (bij Vertigo Berlin) heeft hij op zak. Een single waarin hij droomt over een leven als popster (Popstar) is er inmiddels ook. De koers voor 2022 is ingezet.
3. Meau (46 punten)
De eerste pophogeschool van Nederland (de Rockacademie in Tilburg) werd nog met scepsis bekeken (popmuzikant worden op een schóól?), maar inmiddels weten we beter: ook poptalent nummer 3, Meau Hewitt (21, kortweg Meau), volgde zo’n opleiding, eerst aan het Conservatorium van Amsterdam, daarna aan de Utrechtse Herman Brood Academie.
Ze ontwikkelde er haar Nederlandstalige liedjes, die zich ergens ter hoogte van Eefje de Visser, Meis en Maaike Ouboter bewegen, liedjes met een akoestisch fundament van gitaar of piano, maar vaak een elektronische uitwerking van warme, smaakvolle beats.
De eerste worp verscheen in augustus op de mooi ingetogen EP Kalmte, maar toen moest haar doorbraaksucces nog komen: de kalm getokkelde, maar toch zinderende single Dat heb jij gedaan, die sinds verschijning in september ruim elf miljoen keer werd beluisterd op Spotify en in de traditionele Top 40 inmiddels de tweede plaats heeft aangetikt.
Het lied rekent, in verdriet, verbijstering en woede, af met een relatie van het soort dat tegenwoordig ‘toxic’ heet: ongezond, onveilig. Meau ontsnapte eruit, luchtte haar hart in gesprek met een vriend en schreef (naar eigen zeggen binnen een uur!) het liedje dat haar carrière deed opstijgen. Miljoenen herkenden zich erin.
Schrijf vanuit je hart en schaaf daarna vooral niet te lang; als één talent die wijsheden belichaamt, is het Meau wel.
Nana Adjoa (30), poptalent van 2021
‘Het afgelopen jaar is natuurlijk anders gelopen dan iedereen had kunnen voorspellen. Zo is onze tour vier keer verplaatst, het was een beetje een never ending story. Uiteindelijk hebben we nog net de laatste show voor deze lockdown kunnen spelen in Paradiso op 6 november. Vorig jaar zouden we op het Reeperbahn Festival in Hamburg spelen, maar toen mochten er geen mensen uit Nederland komen. Dit jaar hebben we er uiteindelijk toch zo’n vier shows kunnen spelen. Dat was heel leuk omdat het de eerste keer was dat we opnieuw de grens overgingen. Verder heb ik vooral livestreams gedaan. Zo hebben we bijvoorbeeld op het SXSW Music Festival gespeeld in Austin, via een livestream.
‘Voor de toekomst richt ik mijn pijlen een beetje op de Verenigde Staten. Begin volgend jaar ga ik een soort stage lopen bij een producer in de VS. Daar heb ik heel veel zin in, want dat gaat denk ik wat luikjes openen in mijn hoofd. Hij is namelijk met heel andere muziek bezig dan ik.’
‘Een nieuwe plaat gaat nog wel even duren, maar ik denk wel dat ik komend jaar nieuwe muziek ga uitbrengen, een single release of misschien wel een EP’tje.
‘Ik merk vooral dat ik op zoek ben naar een nieuwe sound, wat dat dan wordt of hoe dat gaat klinken is moeilijk onder woorden te brengen, maar ik denk dat het iets frisser, iets nieuwer, en wat gekleurder wordt. Qua thema’s zal er niet veel veranderen: het blijft toch wel ik die de wereld om me heen observeert, hoe ik me nu voel in die wereld, hoe het ervoor staat.’
Elsbet de Pauw
Fotograaf Ines Vansteenkiste-Muylle (24) rondt haar stage bij de Volkskrant binnenkort af. Ze won ze de graduation prijs van dagblad De Morgen in 2018 en stond ze in 2019 op de shortlist van Unseen dummy awards. In augustus maakt ze haar regiedebuut met What Love Means.
Make-Up/Hair: Jazz Ben Khalifa
Locatie: Hotel Estheria, Amsterdam
Fotografie Assistent: Naomi Zarah Bruintje