De politie weet op elk moment precies waar je bent

AMSTERDAM - De Duitse krant Die Zeit verwerkte de telefoondata van de Duitse politicus Malte Spitz samen met informatie uit openbare bronnen als Twitter, in een kaart die van minuut tot minuut aangeeft waar hij zich bevindt.

Het overzicht van de gangen van de Duitse politica.

De linkse politicus vroeg de gegevens op die zijn mobieletelefoonprovider van de overheid verplicht is zes maanden te bewaren, en gaf die met dit doel aan de krant.

Die Zeit maakt daarmee voor het eerst voor iedereen inzichtelijk dat voor het volgen van de gangen van een gemiddelde burger de politie in Europa zijn luie stoel niet uit hoeft te komen.

Beschamend
Wie op play drukt en onderuitzakt, kan in een uur verrassend nauwkeurig de gangen nagaan van Spitz. Het is bijna beschamend, de details over het persoonlijke leven die de gegevens prijsgeven. Waar is hij, hoe snel beweegt hij zich voort, belt hij of wordt hij gebeld, hoeveel sms'jes stuurt hij en hoelang is hij verbonden met internet? Alles staat naast elkaar in een overzichtelijk scherm.

Twaalf maanden
De bel-, sms- en internetgegevens van de politicus worden opgeslagen door zijn providers, omdat ze dat moeten van de Duitse overheid. In Europa is afgesproken dat data op zijn minst zes maanden beschikbaar moeten zijn voor de politie. In Nederland geldt een bewaarplicht van twaalf maanden.

Hoewel alleen de de verbindingsgevens worden opgeslagen en niet de inhoud van het belverkeer, blijkt uit het voorbeeld van Die Zeit hoeveel die informatie prijsgeeft over de veroorzaker ervan.

Ook in Nederland kan iedereen die dat wil de informatie opvragen die over hem bewaard is. Maar hoewel burgers recht hebben op die informatie, frustreren bedrijven de verzoeken vaak, schrijft privacywaakhond Bits of Freedom. Onderzoeker Rejo Zenger moest naar de rechter om Telfort zo ver te krijgen de gegevens te verstrekken. En toen bleek dat KPN eigenlijk die informatie had, waardoor Zenger weer van voren af aan moet beginnen.

Volg de Volkskrant op Twitter


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden