RecensieRoot of Evil

De podcast Root of Evil biedt een immense berg gruwelijk leed ★★★★☆

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: Root of Evil.

null Beeld

‘Je zou dit verhaal onmogelijk kunnen verzinnen’, aldus Steve Hodel in de podcast Root of Evil: The True Story of the Hodel Family and the Black Dahlia. Inderdaad. Deze ongelooflijk huiveringwekkende podcast is lastig te vangen in een genre. Is dit true crime? Waarschijnlijk, het gaat over een moord. Maar er zit ook een fikse dosis familiegeschiedenis, psychologie, groepstherapie en zelfs kunstgeschiedenis in.

De podcast begint bij het levensverhaal van Fauna Hodel, een Amerikaanse vrouw die opgroeide bij zwarte adoptieouders en in de veronderstelling leefde dat haar biologische vader Afro-Amerikaans was en haar moeder wit. Ze moest voortdurend uitleggen waarom ze zo witjes zag. En terecht, want haar biologische moeder had gelogen, zo bleek. Een verhaal op zich, Fauna Hodel schreef er een boek over.

Een andere hoofdpersoon is Steve Hodel, een gepensioneerde rechercheur die fanatiek probeert te bewijzen dat zijn vader (die in 1999 overleed) verantwoordelijk was voor de brute martelmoord op Elizabeth Short. Shorts levenloze lichaam werd in 1947 gevonden: naakt en zwaar verminkt, haar onderlijf gescheiden van haar bovenlijf.

Mede dankzij de bijnaam die de 22-jarige Short in de media kreeg – Black Dahlia – werd de onopgeloste moord wereldberoemd en hij bood inspiratie voor films, boeken (inclusief een bestseller van Steve Hodel), muziek en de naam van een band. Recentelijk is aan dat rijtje een Amerikaanse tv-serie toegevoegd: I Am the Night. De podcast hoort bij de dramaserie.

Steve en Fauna Hodel zijn uiteraard familie. En wel als volgt: Steve is de oom van Fauna, en waarschijnlijk ook haar halfbroer. Hun vader was namelijk George Hodel, een buitencategorie engerd met een voorliefde voor het vernederen en verkrachten van vrouwen – inclusief zijn eigen dochter. Ook was hij een gerespecteerd arts met een IQ van 186. O ja, en volgens Steve heeft zijn vader zo’n vijftig jonge vrouwen vermoord, al is hij nooit veroordeeld.

Kortom: dit is een immense berg gruwelijk leed, en toch is bingeluisteren onvermijdelijk. Alle narigheid wordt in de podcast op een nietsontziende manier gepresenteerd door twee (achter)kleindochters van George Hodel: Yvette Gentile en Rasha Pecoraro, de dochters van Fauna. Zij wroeten in het verleden om hun familie te begrijpen, een uitzonderlijk uitgangspunt voor een true crime-podcast, een genre dat soms neigt naar lijkenpikkerij. De makers slagen er zelfs in hun bizarre geschiedenis een bescheiden happy end te geven. Voor elke luisteraar is er bovendien deze troost: mijn eigen familie is zo gek nog niet.

Root of Evil: The True Story of the Hodel Family and the Black Dahlia

★★★★☆

Acht afleveringen

Te beluisteren op Apple Podcasts en Stitcher

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden