PodcastrecensieFall of Civilizations

De podcast Fall of Civilizations richt zich op de gewone mensen door de geschiedenis heen ★★★★☆

De Volkskrant luistert naar (nieuwe) podcasts en bespreekt er elke week een. Vandaag: met stemacteurs, oude muziek en kleurrijke details brengt de Fall of Civilizations Podcast het verleden tot leven.

Niels Waarlo
null Beeld Fall of Civilizations Podcast
Beeld Fall of Civilizations Podcast

‘Terwijl ik de stadspoort uitloop kijk ik voor me uit, en zie alleen grafheuvels en tombes (...) Het leven telt niet meer dan honderd jaren, en bevat toch vaak duizenden jaren aan verdriet’, treurt een dichter uit het China van ongeveer 1.800 jaar geleden.

Het gedicht gaat over de stad Luoyang, aan het einde van de Handynastie. De soldaten trokken hier zijden bladzijden uit eeuwenoude boeken in de keizerlijke bibliotheek om ze te gebruiken als sjaals, hebben we kort ervoor gehoord van een kalme mannenstem. Uiteindelijk gaat de stad in vlammen op. Stel je voor hoe het zou zijn als je vertrouwde bestaan voor je ogen wordt verwoest door een hebzuchtige krijgsheer, klinkt het.

De geschiedenis zit vol met dit soort drama. En toch is het oppassen dat historische verhalen niet verzanden in droge uiteenzettingen van jaartallen en elkaar rap opvolgende heersers.

Deze valkuil ontwijkt de Brit Paul Cooper, schrijver van historische romans en podcastmaker, met verve in zijn podcast Fall of Civilizations. Elke aflevering bespreekt hij de opkomst en ondergang van een beschaving. Dat geeft deze bijzonder leerzame podcast een heldere richting en tegelijkertijd een flinke poel om uit te vissen. Er zijn immers nogal wat beschavingen ten onder gegaan.

Cooper probeert nadrukkelijk om de mensen die in de tijd zo ver van ons afstaan weer tot leven te brengen. Hij maakt veelvuldig gebruik van oude brieven, dagboeken of poëzie, die hij laat voordragen door stemacteurs. Er klinken muziekstukken en liederen uit de besproken periode, waaronder een recreatie van duizenden jaren oude muziek van de Sumeriërs.

Als er nog sprekers van de oorspronkelijke taal zijn, lezen zij oude teksten voor. En Cooper zelf neemt uitgebreid de tijd voor details uit het dagelijks leven, van de kruidige geuren die over de markten in Constantinopel dreven tot de raadsels waar Azteken gek op waren.

De aflevering over het Byzantijnse Rijk is als een van de weinige wat langdradig, omdat we meer dan duizend jaar door moeten, maar het einde zegt alles over de werkwijze van deze podcast. Tuurlijk, de manier waarop de Ottomanen de imposante stadsmuren klein kregen, met een van de grootste kanonnen tot dan toe en boten die ze over land rolden, ‘klinkt als een Hollywoodfilm’, zegt Cooper. ‘Maar ik denk dat dit verhaal vaak genoeg is verteld. Ik wil me richten op hoe het moet hebben gevoeld om als gewone persoon in Constantinopel te wonen tijdens dit beleg.’

Fall of Civilizations Podcast

Geschiedenis

★★★★☆

Paul Cooper

Te beluisteren op onder meer Spotify, Soundcloud en YouTube.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden