podcastrecensieDe Zomer van '69

De podcast De zomer van ’69 slaat in elke aflevering handig een brug naar het heden ★★★☆☆

Elke week luisteren we naar (nieuwe) podcasts en bespreken ze. Vandaag: terug naar Woodstock (en de Stonewall Inn in New York).

Paul Onkenhout
null Beeld NTR
Beeld NTR

De zomer van ’69

★★★☆☆

Documentaire

Door Ilan Hoekstra.
Presentatie: Rose Heijnen, Steven Smit, Mirthe van der Drift en Ilan Hoekstra (NTR).

Muziekliefhebbers en anderen die er niet bij waren op 15 augustus 1969 op het terrein van boer Max Yasgur in Bethel, New Jersey, zijn de afgelopen weken royaal gecompenseerd met documentaires, films en flinke stukken in kranten en weekbladen. De magie van de Woodstock Music & Art Fair, het festival met het motto 3 Days of Peace & Music, kortweg Woodstock, is nog niet uitgewerkt.

Of wordt het festival te groot gemaakt? Schrijver en tv-maker Özcan Akyol stelde de vraag onlangs op Twitter. Hij vroeg zich af of ‘onze media’ niet een beetje doorslaan met het verheerlijken van Woodstock. Akyol gaf antwoord op zijn eigen vraag door eraan toe te voegen dat het een retorische vraag was.

Toch maar een reactie: nee, de media slaan niet door. Woodstock is een invloedrijk boegbeeld in de wereldgeschiedenis, een icoon van de tegencultuur van de jaren zestig. Of het ook de wereld veranderde, zoals in de podcast De zomer van ’69 van de NTR wordt geopperd, is de vraag, maar het belang van het festival, het legendárische festival, valt niet te ontkennen.

Met een aflevering over het festival opende het nachtprogramma Focus op NPO 1 een vierdelige reeks. Andere afleveringen gaan over de maanlanding, natuurlijk, de opkomst van vrouwenbeweging Dolle Mina en de rellen die ontstonden na de ontruiming van homobar Stonewall Inn in New York, het begin van het homoactivisme.

De truc van de makers is dat ze proberen een brug te slaan naar het heden. In de tweede aflevering, over de rellen bij de Stonewall Inn, gaat het zelfs nauwelijks over de gebeurtenissen in 1969. Joke Swiebel, de vrouw achter de (vergeten) eerste homodemonstratie in Nederland in hetzelfde jaar, en de jonge activist Rocher Koendjbiharie beschouwen in een dubbelinterview vooral de huidige tijd.

In de aflevering over Woodstock komen een vrouw en een man aan het woord die het festival bezochten. Altijd goed. Elders, in het programma Volgspot op Radio 5, had bedenker en maker Ilan Hoekstra (26) prijsgegeven wie de vrouw uit New York is: zijn eigen moeder.

Lisa Brickman was destijds een 17-jarige serveerster in een zomerkamp. Ze betaalde 7 dollar voor haar kaartje. Zij en de man die aan het woord komt, Hank Kune, beschrijven ook de keerzijde van Woodstock. ‘Er was een deel liefde en een deel leed. Het was ook koud en nat, met veel regen en veel modder.’ Plus: veel te weinig eten, veel te weinig toiletten, afgesloten wegen, watergebrek.

Maar de liefde en de muziek compenseerden alles. Plus: vierhonderdduizend bezoekers, nul incidenten.

Roosmarijn Reijmer, oud-dj van 3FM, is de duider van dienst. Haar voornaamste conclusie is aan de dunne kant: festivalgangers zijn tegenwoordig verwend en hebben niet veel meer over voor hun idealen – als ze al idealen hebben. ‘Festivalpubliek wil niet meer in rijen voor drank of toiletten staan, en na een dag hippie te zijn geweest willen ze ’s avonds douchen.’

De ooggetuigen hadden destijds nergens weet van. ‘We waren op een unieke plek, hoewel niemand dat toen al wist.’

null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden