De perfecte misdaad plegen? Ga een avondje naar de bioscoop

Een beetje crimineel weet allang dat je in films waardevolle lessen kunt opdoen voor de perfecte misdaad.

Floortje Smit
Still uit Manchester by the Sea (2016). Beeld
Still uit Manchester by the Sea (2016).Beeld

Zo kan een avondje uit opeens een heel nare wending krijgen. Twee uur nadat Ernst en Heather Franklin naar de bioscoop waren geweest, brandde hun huis af. Heather was net even naar de winkel en Ernst was de honden ophalen, toen een uitslaande brand het leven kostte van hun 16-jarige adoptiezoon. Tragisch verhaal.

Maar nu het opmerkelijke: de film die Ernst en Heather samen hadden bekeken, was Manchester by the Sea. In die film - en hier volgen spoilers - brandt halverwege het huis af van Lee Chandler. Na een avondje doorzakken met zijn vrienden liet hij per ongeluk de kachel aanstaan toen hij naar de winkel ging. Het kostte het leven van zijn drie jonge kinderen. Hij werd er niet voor aangeklaagd, het was immers een ongeluk, en de hele film lang probeert Lee met zichzelf en zijn omgeving in het reine te komen.

(De tekst gaat verder onder de video.)

U begrijpt: de openbare aanklager zou een behoorlijke prutser zijn als hij hier ook geen opmerkelijke overeenkomst zag. 'Twee uur nadat zij die film hadden gezien, was Jeffrey dood.' Hij denkt dat het echtpaar de zoon vermoord heeft - forensisch bewijs toonde aan dat hij al dood was toen het huis afbrandde - en dat de brand bedoeld was om hen vrijuit te laten gaan. Het echtpaar ontkent.

Een beetje crimineel weet allang dat je in de bioscoop of op televisie waardevolle lessen kunt opdoen voor een geslaagde bankoverval of de perfecte moord. Dat is nooit de bedoeling van filmmakers (die doen soms zelfs hun best te voorkomen dat copycats hun bedachte misdaden nadoen), maar onvermijdelijk. Van Crime Scene Investigation schijnen criminelen onder meer te hebben geleerd hoe je een plaats delict effectief schoonmaakt met bleek. Dat schoonmaakmiddel werd in misdaadkringen vóór het bestaan van de misdaadserie in elk geval weinig gebruikt.

Ben Afflecks film The Town (2010) bleek de inspiratiebron voor vele criminelen. Waaronder een groep die 62 overvallen pleegde rondom New York. Net als in de film schakelden ze de stroom uit zodat de noodknoppen niet werkten en droegen zij zelf mijnwerkerslampen. Bij hun arrestatie gaven ze ruiterlijk toe waar zij die slimme plannen vandaan hadden.

Maar dat betekent natuurlijk meteen dat het mislukt is. Wie zijn inspiratie uit films haalt, doet dat in de hoop er net als de personages mee weg te komen. Vaak is dat niet zo makkelijk als het lijkt. Al wordt de kans wel aanzienlijk groter als je je misdaad niet binnen twee uur na het bioscoopbezoek uitvoert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden