De Pauw en Sierens, de stoutsten van de klas

De Belgische theaterwereld is in rep en roer. Vorige week werd het voorlopige advies van zeg maar de 'Belgische Raad voor Cultuur' bekend....

Onder hen het DAS theater van Arne Sierens, Stef Ampe en Johan de Hollander en Theater De Korre, waar Josse de Pauw per september artistiek leider wordt.

'Een politiek besluit', roept men. 'Schandelijk', vinden de gezelschappen. 'Onbegrijpelijk', aldus de opiniemakers.

De negatieve adviezen zijn hard aangekomen, zegt Anne van de Voorde van Theater De Korre. 'Het voelt toch een beetje als een persoonlijk aanval op mensen als De Pauw en Sierens. Hun artistieke integriteit komt in het gedrang. Ineens worden ze behandeld als de stoute jongetjes van de klas, terwijl ze beroepsmatig altijd zeer goede keuzes maken.'

Dat het een politiek besluit is, gelooft Van Voorde niet. Hoewel ze wél het gevoel heeft dat de grote theatergezelschappen in Brussel, Gent en Antwerpen vaak meer subsidie krijgen dan de kleinere groepen in provinciesteden.

'Soms voelen we ons in Brugge een beetje miskend. Misschien moeten we harder met de vuist op tafel slaan.'

In het geval van De Korre is de reden van het negatieve advies het aanvraagdossier zelf. Dit zou, volgens het rapport, 'gespeend van elke visie' zijn, 'uiterst vaag en summier', 'onrijp' en 'ondoordacht'.

Volgens Van de Voorde was het plan 'inderdaad iets te weinig concreet en te weinig uitgeschreven'. Oorzaak: de groep was nog op zoek naar een nieuwe artistiek leider.

De aanstaande artistiek leider De Pauw stond vorige week al op het punt zijn toekomstige baan bij De Korre op te geven. Inmiddels is zijn woede weer iets gezakt. 'Ik heb het altijd al een beetje een loterij gevonden', zegt De Pauw. 'En ach, ik heb 25 jaar zonder subsidie gewerkt. Dus het zal nu ook wel lukken.'

Inmiddels ligt er een nieuw beleidsplan in Brussel. Persoonlijk langsgebracht door Robrecht de Spiegelaere, de zakelijk leider van het gezelschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden