De Patatgeneratie, babyboomers en millennials: iedereen staat in de CPNB Bestseller 60

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: een staalkaart van generaties.

Jet Steinz
Iedereen met de iPhone in de hand tijdens de Fashion Week. Beeld EPA
Iedereen met de iPhone in de hand tijdens de Fashion Week.Beeld EPA

Mensen denken graag in hokjes, en dus ook in generaties. We bedenken welluidende namen als Patatgeneratie, geven babyboomers graag de schuld van alles, doen schamper over millennials, kijken met bewondering én een beetje angst naar de lichting die is opgegroeid met een iPhone in de hand, en proberen gebeurtenissen en problemen te verklaren aan de hand van enigszins aangedikte kloven tussen al deze generaties.

Niet zo gek dus dat het Algemeen Dagblad deze zomer verhalen maakte 'van en voor zes verschillende generaties', van de Stille Generatie tot en met Generatie Z, en bundelde in Dit zijn wij. En dat deze verzameling generatie-karakteriseringen en nostalgische interviews met celebrities als Hennie Huisman, Mel C en Ard Schenk binnenkomt op een 46ste plaats in de CPNB Bestseller 60.

Eigenlijk is de Top 60 in zijn geheel een staalkaart van generaties. Monica Geuze, die met My way al 15 weken lang de toptien onveilig maakt, is het prototype van een Generatie Z-meisje: vergroeid met de camera en in constant contact met haar volgers. Leïla Slimani's Een zachte hand (54) is een roman over een typisch Generatie Y-stel: dertigers die ambitieus en succesvol zijn, maar ook bezwijken onder de druk om steeds maar weer te laten zien dat ze het perfecte leven leiden en de slimste kinderen hebben. Marjolein Dubbers laat haar Verloren Generatie-genoten in Het energieke vrouwen voedingskompas (47) zien dat zij zich ook na hun 50ste nog kunnen ontwikkelen tot de beste en vitaalste versie van zichzelf.

Hendrik Groen tekent in zijn dagboeken Pogingen iets van het leven te maken (13) en Zolang er leven is (28) de wederwaardigheden op van de Stille Generatie, die inmiddels in verzorgings- en bejaardentehuizen woont. En Elena Ferrantes Napolitaanse romans, waarvan nu drie delen in de Bestsellerlijst staan (op 9, 25 en 56), boekstaven het leven van de babyboomers Elena Greco en Lila Cerullo.

CPNB Bestseller 60

1. Karin Slaughter

Goede dochter; HarperCollins Holland (10)

2. Esther Verhoef

Nazomer; Ambo Anthos (7)

3. Yuval Noah Harari

Sapiens; Thomas Rap (25)

4. Alfred Birney

De tolk van Java; De Geus (15)

5. Monica Geuze

My Way; Kosmos (15)

6. Suzanne Vermeer

Het paradijs; A.W. Bruna (19)

7. Benedict Wells

Het einde van de eenzaamheid; Meulenhoff (17)

8. Jo Nesbø

De dorst; Cargo (11)

9. Elena Ferrante

De geniale vriendin; Wereldbibliotheek (59)

10. Francesc Miralles en Héctor Garcia

Ikigai; Boekerij (34)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden