Nieuws

De Parade gaat dit jaar in afgeslankte vorm ‘gewoon’ door

Rondreizend theaterfestival De Parade vindt dit jaar ‘gewoon’ plaats. Met vaste tafeltjes en keuzepakketten met twee voorstellingen hoopt de organisatie het oude Paradegevoel te doen herleven. Vorig jaar kreeg het festival nog financieel zware klappen te verduren.

Herien Wensink
null Beeld ANP
Beeld ANP

Niet zwalken over het Paradeterrein, van tent naar tent, fles rosé onder de arm. Niet tegen elkaar aangeplakt zitten op bomvolle bankjes onder zwetend tentzeil. De 30ste editie van de Parade gaat door, vanaf 18 juni, maar in sterk aangepaste vorm. Wel met de vertrouwde Paradetenten, maar nu met vaste tafeltjes, en keuzepakketten van steeds twee voorstellingen, inclusief diner of borrelplank. Zo kan in elk geval een deel van de programmering veilig worden gepresenteerd. In de steden Eindhoven, Den Haag en Utrecht zijn voorstellingen te zien van onder anderen Lucky Fonz III, ISH Dance Collective, Kiki Schippers en Het Zuidelijk Toneel met steractrice Elsie de Brauw.

Het is nog altijd spannend of het reizende theaterfestival, dat volledig draait op inkomsten uit horeca en kaartverkoop, de coronacrisis zal overleven. In 2020 leed De Parade 650 duizend euro verlies. De organisatie heeft daarom hulp gevraagd van de vier vaste partnersteden – Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag – en eenmalig 425 duizend euro steun ontvangen, plus aanvullende financiering van gemeentelijke en particuliere fondsen.

Maar de opzet is dit jaar noodgedwongen beperkt. In Eindhoven strijkt één Paradetent neer naast het Parktheater. In Den Haag en Utrecht worden vier (open) theatertenten opgebouwd en wordt het programma uitgebreid tot zo’n 25 voorstellingen, waar in een reguliere Paradezomer zo’n 80 producties zijn te zien. De aangepaste opstelling biedt veiligheidshalve slechts ruimte aan een kwart van het publiek.

Opgelucht

Directeur Nicole van Vessum is opgelucht dat ze toch nog een Parade kan organiseren. ‘Ik vind het vooral fantastisch dat we deze artiesten, die in 2020 zouden spelen, alsnog een podium kunnen bieden. Normaal spelen artiesten op eigen risico, nu garanderen wij ze inkomen, mede dankzij een bijdrage van het Kickstart Cultuurfonds. Dat vond ik niet meer dan terecht in deze tijd, maar het betekent ook dat we dit jaar nog kwetsbaarder zijn.’

Daarom is de nieuwe opzet wel spannend, zegt ze. ‘Het is zo anders dan normaal. Gaat dit werken? Wat vindt het publiek ervan? Het is een grote gok.’ Bovendien is de organisatie nog in afwachting van de benodigde vergunningen. Laait de pandemie weer op, dan is het ook voor deze opzet einde verhaal. ‘Dat zou een financiële ramp zijn. Het is nu echt erop of eronder.’

De organisatie hoopt De Parade in Amsterdam (13 t/m 29 augustus) in iets kleinere opzet ‘gewoon’ door te kunnen laten gaan, en plant nog een editie in Rotterdam, eind september.

Ga naar deparade.nl voor meer informatie en de kaartverkoop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden