Review

De Paardenpoetser is boeiend, maar zakt soms in

De voorstelling kent veel sterke analyses en observaties van een man die in zijn denken niet is verstard. De Paardenpoetser zakt soms in, omdat er ook een aantal niemendalletjes tussen zit.

Hans Sibbel, alias Lebbis Beeld Martin Oudshoorn
Hans Sibbel, alias LebbisBeeld Martin Oudshoorn

Zijn stem klinkt brozer, hij loopt wat moeilijker en heeft op een tafeltje naast een leunstoel twee glazen AA-Drink staan 'om het allemaal vol te houden'. Maar verder staat cabaretier Hans Sibbel, alias Lebbis, er gewoon weer, nadat hij systemische sclerodermie overwon, de levensbedreigende auto-immuunziekte waardoor hij in 2013 werd getroffen.

In zijn eerste cabaretshow sindsdien besteedt hij weinig aandacht aan zijn ziekte, al komt er wel een slim plan voorbij om zorgverzekeraars tegen elkaar uit te spelen. Het uitgangspunt van De paardenpoetser is dat oude mensen dreigen vastgeroest te raken in hun ideeën. Neem die boer die 2 miljoen won in de loterij en nog steeds te zuinig was om naar zijn broer in Canada te vliegen. Lebbis, 57 inmiddels, is zich bewust van dit risico en blijft zoeken naar bijzondere ervaringen, want die stellen je in staat om de geest lenig te houden. Hij slaagt daar goed in, want deze voorstelling kent veel sterke analyses en observaties van een man die in zijn denken niet is verstard. Oké, over religie staat zijn mening al een tijdje vast, maar het makkelijk veroordelen van trophy hunters in Afrika kan veranderen als je iets meer afweet van het dierenrijk. Het vluchtelingenprobleem wordt bij Lebbis niet moralistisch behandeld, maar helder geanalyseerd met cijfers en een voorstel voor een 'service-asielzoeker' - een erg sterk gedeelte in de show.

De paardenpoetser

Door: Lebbis. Regie: Koos Terpstra. 30/1, Posttheater Arnhem. Tournee t/m 28/5.

De voorstelling is losjes van opbouw en zakt soms in, omdat er ook een aantal niemendalletjes tussen zit, zoals het verhaal over de kalknagels en het navertellen van Jack Nicholson-film As Good As It Gets. Daardoor is deze intieme avond met een boeiend verteller uiteindelijk net niet dwingend genoeg.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden