De opvolger van Black Mirror, met een megabudget en sterrencast

In goede afleveringen evenaart Philip K. Dick's Electric Dreams het beste werk van de schrijver. De serie dient als opvolger van Black Mirror, met een megabudget en sterrencast.

Mark Moorman
null Beeld
Beeld

Black Mirror, de serie waarvan elke aflevering een toekomst schetst waarin mensen worstelen met ontsporende technologie, werd aanvankelijk op het Britse Channel Four uitgezonden. Netflix nam na twee seizoenen het concept over, met schrijver Charlie Brooker. Daardoor werden de verhaallijnen minder Brits, deden steracteurs hun intrede en schoot het budget omhoog. Het vierde seizoen van zes afleveringen verscheen in december op Netflix en bevat een van de beste afleveringen uit de hele serie: 'USS Callister', deels een Star Trek-hommage, deels een nachtmerrie over menselijke klonen die in een pervers videospel gevangen zitten.

De serie Philip K. Dick's Electric Dreams, waarvoor Channel Four samenwerkt met Amazon Prime Video, moet de opvolger worden van Black Mirror. De tiendelige serie bestaat uit losse films met als rode draad de verbeelding van de Amerikaanse sciencefictionschrijver Philip K. Dick (1928 - 1982), die 121 korte verhalen naliet.

De Volkskrant heeft de vier beste afleveringen eruit gepikt, met de kanttekening dat de zwakkere afleveringen van Electric Dreams het niet halen bij het gemiddelde niveau van Black Mirror. Vier sterren voor de goede afleveringen, maar drie sterren voor de hele reeks.

Er is een enorme bak geld tegenaan gegooid, al was het maar omdat je per aflevering een andere futuritische wereld moet scheppen, van de nabije tot de verre, verre toekomst. Het budget is ook uitgegeven aan de cast, waarin we bekende acteurs als Bryan Cranston, Steve Buscemi, Sidse Babett Knudsen, Anna Paquin en Timothy Spall aantreffen.

Aflevering 'Real Life' gaat uit van een typisch Philip K. Dick-gegeven. Politievrouw Sarah (Anna Paquin) leeft in de toekomst, waar ze jaagt op een moordenaar. Maar in haar dromen is ze George, een game-ontwerper uit het heden, die op zijn beurt weer droomt dat hij Sarah is. Beide personages raken in deze fraaie narratieve mindfuck de weg kwijt in hun gespleten identiteit, op een manier die doet denken aan de film Total Recall, gebaseerd op een ander Dick-verhaal: We Can Remember it for You Wholesale.

Philip K. Dick's Electric Dreams

Serie

Afleveringen: The Commuter, Kill All Others, Safe and Sound, Real Life

Te zien op Amazon Prime Video

In 'The Commuter' ontdekt een spoorwegmedewerker dat de trein opeens een niet-bestaande bestemming heeft toegevoegd aan zijn route: Macon Heights. Het lijkt een paradijselijke plek waar mensen leven zonder verdriet, maar zijn bezoek aan deze ideale wereld heeft verstrekkende consequenties voor zijn echte leven. Ook hier weer een botsing van twee werelden. De aflevering is vooral sterk door een prachtige rol van Timothy Spall, als een man die voor de poort van het paradijs alles lijkt te verliezen.

De meest Black Mirror-achtige aflevering van Electric Dreams is 'Safe and Sound', waarin de Amerikaanse bevolking in de nabije toekomst verdeeld is. Enerzijds zijn er 'veilige' steden, waar terreurdreiging wordt gebruikt om een schrikbewind te voeren, anderzijds zijn er gemeenschappen die in 'bubbles' leven en moderne technologie afwijzen. Er zit misschien een wat al te duidelijke waarschuwing in tegen de gevaarlijke mix van paranoia en de plek die sociale media innemen in ons leven, maar de vormgeving van deze aflevering is spectaculair.

De beste aflevering van Electric Dreams is 'Kill All Others', waarin Canada, Mexico en de VS zijn gefuseerd en het politieke systeem is vervangen door slechts één kandidaat voor het presidentschap. Een arbeider in een enorme machinefabriek (waar nog slechts drie mensen werken) denkt dat hij gek wordt als hij deze kandidaat op televisie de woorden 'kill all others' hoort zeggen en niemand zich er druk over lijkt te maken. Mel Rodriguez zet een onvergetelijke dissident neer, die, zoals in het beste werk van Philip K. Dick, de weg lijkt te zijn kwijtgeraakt in zijn eigen hoofd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden