Stijgers & DalersBoeken

De opti- en pessimisten onder de bestsellers-auteurs

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en vraagt een lid van onze Boekenraad om zijn of haar tip.

Het einde van het jaar is een moment van terug- en vooruitkijken en daarbij horen opti- en pessimisten. Ook de VK-boeken-top-10 doet daaraan mee. Koning der zwartgalligheid is Lévi Weemoedt, die ondanks het leven succesvolle weken achter de rug heeft. Want 2018 was het jaar van zijn (her)ontdekking: de ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag door Özcan Akyol samengestelde poëziebloemlezing Pessimisme kun je leren! staat sinds verschijnen in de bestsellerlijsten, wat de schrijver-dichter zelfs de volgende uitspraak ontlokte: ‘Nu kan ik het misschien een tijd uitzingen.’

1. Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

2. Michelle Obama: Mijn verhaal; Hollands Diep

3. Lévi Weemoedt: Pessimisme kun je leren; Nijgh & Van Ditmar

4. Ottolenghi: Simpel; Fontaine

5. Paulien Cornelisse: Taal voor de leuk; Cornelisse

6. Kees van Kooten: Sterk verdund; Van Oorschot

7. Fred Timmer: Geene Haken als Bootshaak te slaan; Historische Vereniging Schagen

8. Herman Tjeenk Willink: Groter denken, kleiner doen; Prometheus

9. Elise de Rijck: Het Bucketlistboek voor koppels; Lannoo

10. Jane Gardam: De dochter van Crusoe; Cossee

(Taal)optimisme is te vinden in Paulien Cornelisses Taal voor de leuk (vrolijke bespiegelingen over taalvernieuwing en miscommunicatie); (cultuur-) pessimisme in Ilja Pfeijffers Grand Hotel Europa, dat een ontluisterend beeld biedt van het oude continent, dat volgens Pfeijffer ten onder dreigt te gaan aan globalisering en massatoerisme – en toch gloort er hoop. Want het einde van een tijdperk is in zicht, maar er komt altijd weer een nieuw, en misschien begint dat wel in 2019. Rasoptimist Yotam Ottolenghi had een ondubbelzinnig montere boodschap, die hij verpakte in Simpel, dé kookboekenhit van 2018.

Herman Tjeenk Willink houdt het somber. Want terwijl de minister-president het onlangs nog had over een teer vaasje waar we voorzichtig mee om dienen te springen, heeft de minister van Staat het onomwonden over betonrot in de publieke sector en sluipende uitholling van de democratische rechtsorde. Het enige lichtpuntje is dat hij dat doet in een boekje met de titel Groter denken, kleiner doen. Een oproep – waaruit blijkt dat hij het niet helemaal heeft opgegeven. Een goed 2019!

Volkskrant Boekenraad

De tip van de week komt van Leo van de Wetering (Donner) en is Sovons Vogelatlas van Nederland (Kosmos Uitgevers).

Vogelen is een volkssport. Toen ik er een halve eeuw geleden mee begon was het een obscure hobby, waarvoor je nagewezen werd. Onlangs verscheen de vierde editie van de Vogelatlas van Nederland: broedvogels, wintervogels en 40 jaar verandering. Een weergaloos naslagwerk, waarin de telresultaten van een paar duizend vogelaars zijn verwerkt. Hét bladerboek voor de lange winteravonden. Grandeur en misère van de Nederlandse avifauna in kaart gebracht. Om te treuren over het verlies aan grutto’s en je te verheugen in de komst van de zeearend. We zien inmiddels uit naar de derde druk.

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Bol.com, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden