COLUMNRobert van Gijssel

De openstelling van podia en festivals is geen reden tot optimisme

null Beeld

Wekelijks neemt Bor Beekman, Robert van Gijssel, Merlijn Kerkhof, Rutger Pontzen of Herien Wensink stelling in de wereld van film, ­muziek, theater of beeldende kunst.

Zeker, we maakten de afgelopen weken enkele hartverwarmende concerten mee. Shows voor dertig man, in grote zalen als TivoliVredenburg en de Ziggo Dome. De worsteling van publiek en artiest was voelbaar. De optredens waren soms wat ongemakkelijk, er vielen zelfs pijnlijke stiltes als het gesprek tussen de optredende en de toeschouwer even stokte. We waren het niet gewend om rechtstreeks met die mevrouw of meneer met die gitaar in discussie te gaan. Ja, het concertwezen werd soms lichtelijk surrealistisch. Maar er gebeurde tenminste iets, na maanden stilte.

Toch begreep iedereen dat het zo niet langer kon in de popsector. Die gaat te gronde bij zo weinig publiek. Geen artiest kan er van bestaan en uiteindelijk ook geen podium, of festival. Of ZZP-er die werkzaam is in de branche.

Logisch dat we woensdagavond opveerden, bij de laatste corona-persconferentie. De sector had gehoopt op een verruiming van het maximale aantal bezoekers van dertig naar honderd. Maar het werd feitelijk een onbeperkte openstelling, mits de afstandsmaatregelen worden gegarandeerd. Er stak een stormpje van euforie op. Maar wie even nadacht over de gevolgen van de versoepeling, voelde dat de windkracht in het hoofd razendsnel alweer afnam.

Directeur Danny Damman van de Ziggo Dome temperde in deze krant al de verwachtingen. Zijn zaal biedt plaats aan 17 duizend personen. Met inachtneming van de afstandsregels kunnen er straks drieduizend man in, en die moeten allemaal plaatsnemen op een stoel. En gefaseerd richting uitgang. Sfeertje. Maar bovendien: ook met zo’n bezetting, die in normale tijden in de Ziggo Dome alleen waarneembaar is bij een miskleun in de programmering, lijdt de concerthal verlies.

De problematiek geldt voor veel meer zalen: de grote én de kleinere poppodia zijn, dankzij dure huisvesting, oplopende energierekeningen en algehele gemeentelijke zuinigheid, steeds meer gericht op uitverkochte shows. De zalen moeten vol, anders vloeit het banksaldo uiteindelijk weg.

Hetzelfde geldt voor festivals. Die mogen plotseling weer worden georganiseerd, uiteraard ook met afstandsregels. Maar geen Lowlands of welk festival dan ook durft het aan een afgeslankte mini-editie met zitplaatsen te organiseren, zei Berend Schans van de branchevereniging van poppodia en -festivals VNPF al in de Volkskrant. Want hoe veel geld wordt daarmee verloren? De kosten van veiligheidspersoneel én -maatregelen nemen alleen maar toe, en de inkomsten uit kaartverkoop kelderen. Dat risico gaat toch geen festival nemen?

Het lijkt misschien standaard geklaag, ‘het is ook nooit goed’. Maar dat is het voorlopig ook niet. Want welke artiesten moeten de komende maanden eigenlijk gaan optreden in al die vreugdevol opengegooide zalen? Er is geen band op tournee en er gaat voorlopig ook geen band op tournee. In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, de voornaamste leveranciers van popconcerten in Nederland, loeit de corona door het land. Stappen bands of popsterren ineens weer op het vliegtuig (welk vliegtuig?), om in Nederland die ene show te gaan geven? Uitgesloten. Bands gaan op tournee als ze een uitgebreid en goed geolied speelschema uit de grond hebben gestampt, waarmee zij en hun crews een rendabele concertreeks kunnen geven. Dat gaat ze nu niet lukken.

Nederlandse aanbod dan? Dat is er wel, voor grote zalen en hoofdpodia op festivalweiden. Maar op die paar handenvol acts raken we na een maand of drie vermoedelijk toch een beetje uitgekeken. Wéér naar Kensington of De Staat? Ik sla een keer over.

En daarom valt er in de pop niets te vieren. En zal uiteindelijk een stevige steun van welke overheid dan ook nodig zijn om de branche in leven te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden