De ontwerpster van het broekpak van Jerney Kaagman

Misschien is Carla V nog het bekendst van het strakke blauwe, metallic broekpak dat de sensueel bewegende Jerney Kaagman in 1978 droeg tijdens de vertolking van de hit Weekend in AVRO’s Toppop....

Peter de Waard

Maar mode-ontwerpster Carla V, op 6 april overleden, kleedde in die tijd vele andere popartiesten, zoals de leden van Shocking Blue, Golden Earring, de meidengroepen Luv en de Dolly Dots, maar ook Saskia & Serge en Connie Vandenbos. Later zou ze Benny Neyman, Anouk en Candy Dulfer en zelfs Diana Ross in een leren pak steken.

‘Ik vind het gewoon leuk om met leer te werken’, zei ze ooit in een interview. Carla V groeide op als Carla van der Vorst. Ze was enig kind van Haagse ouders in Eindhoven. Haar gezin stak wat af tegen de kinderrijke Brabantse families, maar als compensatie mocht ze zoveel mogelijk vriendinnen meenemen naar huis. Haar moeder droeg al opvallende en zelfs extravagante kleding. Het inspireerde haar om een opleiding te volgen aan de modeacademie in Den Bosch en later aan de Vrije Academie in Den Haag. Hier begon ze ‘te frummelen met leer’. In de hippiejaren zestig verwerkte ze lapjes zeemleer tot toentertijd modieuze patchwork jassen.

Ze had het geluk dat Den Haag op dat moment de popstad van Nederland was. Bijna de helft van alle populaire popbands (The Golden Earring, Shocking Blue, Q65, The Sandy Coast, The Shoes, The Tee Set, Livin’Blues en Earth & Fire) kwam uit die stad en ontdekte haar creaties met de kenmerkende franjes en sierspijkers.

Ze opende een modeatelier annex coffeeshop aan de Frederikstraat in Den Haag die door Golden Earring-zanger Barry Hay tot Peppermint werd gedoopt. Via mond-tot-mond reclame werd haar klantenbestand steeds groter en week ze uit naar een nieuw atelier in Voorburg. Filmster Monique van der Ven liet daar haar trouwpak maken en ook voetbalvrouwen als Danny Cruijff lieten zich hier kleden.

Haar ontwerpen waren ‘stoer en vrouwelijk’. Daarvoor koos ze leer dat sterk en soepel was. ‘Het draagt prettig en geeft een luxe gevoel. Dat heb ik met stoffen veel minder. En dan die geur’, zo formuleerde ze haar voorkeur voor leer.

Later verhuisde de winkel naar het Rokin in Amsterdam, waar ze eind jaren tachtig deel uitmaakte van een hippe generatie ontwerpers als Fong Leng, Frank Govers en Thierry Mugler. Samen met haar toenmalige partner Claude Vanheye, die alle wereldsterren fotografeerde, was ze een van de gezichten van de Amsterdamse scene. Maar het Rokin was twee jaar een grote bouwput en de winkel liep niet.

Samen met haar nieuwe grote liefde Veronica-dj Alfred Lagarde keerde ze terug naar Den Haag. Op oudjaarsdag 1997 kreeg Lagarde een hersenbloeding en overleed.

Uiteindelijk opende ze in 2001 met compagnon Marian Janssen een nieuwe winkel aan de Cornelis Schuytstraat in Amsterdam. Naast de broekpakken hingen hier suede gordijnen en leren kussens. In 2003 maakte haar collectie nog deel uit van de tentoonstelling Mode op de planken in Den Haag. Twee jaar geleden sloot ook de winkel in Amsterdam. Ze wilde genieten van haar leven. ‘Ik weet hoe snel het allemaal voorbij kan zijn’, zei ze toen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden