Column

De onbekende kant van Kim Kardashian

Bert Wagendorp

Van alle vrouwen die beroemd zijn omdat ze beroemd zijn, is Kim Kardashian de beroemdste - voor zo lang als het duurt, want de roem vanwege de roem is de vluchtigste van alle roemsoorten. Maar Kim houdt het al een flinke tijd vol, en haar imperium - en dat van haar uitgebreide familie - vertoont nog geen haarscheurtjes.

Kim Kardashian is een van de drie dochters van Robert Kardashian, ooit een van de advocaten van de football-speler O.J. Simpson in diens geruchtmakende proces wegens dubbele moord op zijn geliefde en haar lover. De dochters heten Kourtney (1979), Kim (1980) en Khloé (1984). De zussen hebben één broer, Rob (1987). Na de scheiding van Robert hertrouwde moeder Kris met de legendarische tienkamper Bruce Jenner, winnaar van olympisch goud in 1976. Uit dat huwelijk werden twee dochters geboren, Kendall en Kylie.
Bij de Kardashians houden ze van de K.

De roem van de Kardashians is vooral te danken aan een sinds 2007 uitgezonden realityshow, Keeping Up with the Kardashians. Daarin treden familieleden op, plus hun kinderen, echtgenoten en ex'en. De show heeft de Kardashians rijk gemaakt. Er zijn spin-offs, kledinglijnen (Kardashian Kollektion, Kardashian Kids Kollektion), er is een parfum (Kim Kardashian), een lifestylewinkel (Kardashian Khaos), een boek (Kardashian Konfidential) en er was een creditcard (Kardashian Kard).

In het dit jaar verschenen Keeping Up the Kardashian Brand, Celebrity, Materialism and Sexuality duidt communicatiewetenschapper Amanda Scheiner McClain het Kardashian-fenomeen: 'Er is geen betere manier om inzicht te krijgen in de eigentijdse Amerikaanse cultuur, waarden en normen en ideologie.'

null Beeld Bier en Brood
Beeld Bier en Brood

In de merkwaardige mix van beroemdheid, seks en religie is een belangrijke rol weggelegd voor de eigen kerk van de Kardashians. De congregatie werd in 2009 opgericht door moeder Kris. Die plukte een elders wegens overspel en financiële malversaties gevallen dominee uit de lokale Starbucks en benoemde hem tot hoofd van de Life Change Community Church. Die heet inmiddels de California Community Church en is soepel geïncorporeerd in Keeping Up with the Kardashians. Als er weer eens een Kardashian gaat trouwen, zegent dominee Brad Johnson het huwelijk in. Die schreef ook een boek dat handig van pas kan komen: How to Forgive Yourself and Others.

De California Community Church, die waarschijnlijk binnenkort de Kalifornia Kommunity Khurch zal heten, drijft op het kapitaal van de Kardashians. Volgens Kim geeft ze elk jaar 10 procent van haar inkomen aan de CCC. Dat zou dan gaan om miljoenen (gelukkig aftrekbare) dollars. Wie ook lid wil worden van de congregatie wordt geacht 1.000 dollar per maand te betalen. De zondagochtenddiensten zijn in de ballroom van het Sheratonhotel in Agoura Hills.

In de CCC wordt een fundamentalistisch-evangelische vorm van christendom beleden. Om te kunnen begrijpen hoe dat zich laat verenigen met de materialistische, hedonistische levenswijze van de Kardashians, moet je vermoedelijk Amerikaan zijn. Mogelijk heeft de familie in de kerk het ideale vehikel voor een combi van God en Marketing gevonden: in de VS vindt niemand dat erg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden