OmslagGroeiend verzet

De omslag van Marianne Thiemes Groeiend verzet maakt gebruik van de kracht van het symbool

Marianne Thieme knoopt aan bij een hybride traditie.

Erik van den Berg
De omslag van Groeiend verzet van Marianne Thieme. Beeld
De omslag van Groeiend verzet van Marianne Thieme.

Nelson Mandela deed het, bij zijn vrijlating in 1990, Tommie Smith op de Olympische Spelen van 1968, Donald Trump na zijn inauguratie in 2017, Beyoncé tijdens de Super Bowl van 2016, maar ook, sinister genoeg, Anders Breivik in zijn strafproces in 2012: ze hieven hun vuist als teken van volharding en verzet.

De geheven vuist is een hybride gebaar, in 1936 opgekomen als antifascistische groet (‘No Pasaran!’) in de Spaanse Burgeroorlog, en sindsdien met vele elkaar tegensprekende bedoelingen in zwang gebleven – van Black Power-activisten tot White Supremacy-adepten.

Marianne Thiemes Groeiend verzet past in een recente reeks omslagen die aanknopen bij de opruiende kracht van het symbool. Grafisch kunstenaar Joost Veerkamp tekende het boegbeeld van de Partij voor de Dieren in een heroïsche pose, ontleend aan het legendarische portret van Che Guevara door fotograaf Alberto Korda uit 1960.

De poster die Joost Veerkamp in 2017 maakte in opdracht van de Partij voor de Dieren, ter herdenking van honderd jaar vrouwenkiesrecht Beeld
De poster die Joost Veerkamp in 2017 maakte in opdracht van de Partij voor de Dieren, ter herdenking van honderd jaar vrouwenkiesrecht

Het omslag grijpt terug op het affiche dat Veerkamp in 2017 maakte in opdracht van de Partij voor de Dieren, ter herdenking van honderd jaar vrouwenkiesrecht. Daarin portretteerde Veerkamp de partijleider in het olijfgroene gevechtstenue dat zij droeg tijdens Prinsjesdag 2012, met een munitieriem vol zomerwortels en ‘Plan B’ op haar borstzak (naar het verkiezingsprogramma van de partij: ‘Er is behoefte aan Plan B, omdat we geen Planeet B hebben’). Subtiel: de vijfpuntige ster op de baret van comandante Guevara veranderde Veerkamp in een zeester. En let op die ene gelakte nagel!

De vuist an sich heeft een andere oorsprong: die komt uit de campagnefoto waarin Lydia Guevara, de 24-jarige kleindochter van de guerrillaleider, in 2012 halfnaakt poseerde voor de Amerikaanse dierenrechtenbeweging Peta – gehuld in de battledress en wortelgordel die Marianne Thieme hetzelfde jaar kopieerde voor haar Prinsjesdagpak. De gebalde hand was Lydia Guevara’s persoonlijke toevoeging: die keek ze naar eigen zeggen af van de pose van Pretenders-zangeres Chrissie Hynde op het album Viva el Amor uit 1999.

Marianne Thieme: Groeiend verzet

Ontwerp DPS Design & Prepress Studio, illustratie Joost Veerkamp.

Prometheus; € 19,99.

Chemaly: Ontwerp Mijke Wondergem, 2019. Beeld
Chemaly: Ontwerp Mijke Wondergem, 2019.
Jodorowsky: Ontwerp Richard Ljoenes, 2018. Beeld
Jodorowsky: Ontwerp Richard Ljoenes, 2018.
Tamminga: Ontwerp Jan van Zomeren, 2017. Beeld
Tamminga: Ontwerp Jan van Zomeren, 2017.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden