Ombudsclown Mannen en vrouwen

De Ombudsclown: Waarom staan er in de DiDu meer dagboekfragmenten van mannen dan van vrouwen?

De Ombudsclown behandelt vragen, klachten en opmerkingen over zaken waaraan eigenlijk niets te doen is.

De klacht

‘Met veel plezier lees ik de dagboekfragmenten waarmee lezers en lezeressen meegenomen worden in andere tijden en werelden’, mailt Nardie Eijsberg, maar ze heeft ook een klacht. ‘Een progressieve krant als de Volkskrant slaagt er (kennelijk) niet in om het al jaren voorgestane emancipatoire gedachtegoed te vertalen naar het in gelijke verhouding plaatsen van dagboekfragmenten van zowel heren als dames. Wellicht ligt het anders en zijn er geen dagboekschrijvende vrouwen (die interessant genoeg zijn). In dat geval excuses voor de klacht.’

De Ombudsclown

De dagboekredacteur geeft toe dat er in de praktijk te weinig terechtkomt van zijn voornemen om evenveel vrouwen als mannen aan bod te laten komen. ‘De oorzaak is niet zozeer dat vrouwen minder dagboeken schreven dan mannen. Het komt doordat ik fragmenten zoek waarin iets van de maatschappelijke woelingen van een tijd doorklinkt. Dat vrouwen door de eeuwen heen in maatschappelijk opzicht minder meetelden, weerspiegelt zich in de rubriek. Het is goed dat mevrouw Eijsberg daar nog eens de aandacht op vestigt.’ De Ombudsclown bedankt haar met Schopenhauers Er is geen vrouw die deugt.

Ook klagen? didu@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden