De nummers op The Optimist zijn meer jams dan doordachte composities, maar het spel is prachtig

CD (jazz) - Ryan Porter

The Optimist van Ryan Porter.

Zeven jaar voordat Kamasi Washington zijn driedubbele jazz-album The Epic uitbracht bevonden de meeste muzikanten daarop zich al in de garage van Washingtons ouders in Los Angeles, waar de basis werd gelegd. De West Coast Get Down noemde het collectief zich. Naast Washington speelden bassist Miles Mosley, toetsenist Cameron Graves en trombonist Ryan Porter een grote rol in dit gezelschap.

Washington verklaarde rond het verschijnen van The Epic (2015) al dat er nog veel meer muzikanten uit het collectief met eigen platen zouden komen. Dat klopte. Na Mosley en Graves komt nu Porter met een dubbelaar vol opnamen uit 2008. De breed uitwaaiende jubeljazz van The Epic is hier al duidelijk terug te horen. De elf lange nummers draaien steeds om een enkel heel eenvoudig thema en zijn meer jams dan echt doordachte composities.

Maar er wordt prachtig gespeeld. Washington excelleert diverse keren, net als de trombone van Porter in bijvoorbeeld Chocolate Nuisance. De muziek op dit album vormt de basis voor wat zeven jaar later The Epic zou worden en is dus ook historisch belangwekkend.

The Optimist (****), jazz
Ryan Porter, World Galaxy